Znáte to, zdržíte se ve škole, nebo v práci, cvičit jdete ještě o hodinu později, než jste původně chtěli, musíte stihnout ještě nakoupit, ujede vám tramvaj a než se dokodrcáte domů už je dávno čas večeře a vy umíráte hlady.
To nejhorší, co v tomhle případě můžete udělat je odbít se nějakým nesmyslem, jako je rohlík, párek s hořčicí nebo v horším případě čokoládová tyčinka. Já osobně jsem strašně rozmazlená a jsem zvyklá, že večeře musí být teplá…
Pro tyhle případy, kdy jsem superbusy, nestíhám a mám pocit, že se musím do pěti minut najíst, jinak na místě padnu, mám pár tipů. Pro přípravu vám většinou stačí rychrovarná konvice, miska a příbor. Všechny suroviny, které jsou na tyto recepty potřeba, používám i jako „cestovní instantní jídla“ a beru je s sebou, když jedu na delší dobu na konferenci, do zahraničí, nebo pod stan…
1. Tofu s kuskusem a zeleninou
Že je kuskus hotový za pár minut po zalití horkou vodou asi není pro nikoho z vás žádná novinka. Tofu je ale v tomhle ohledu úplně stejně báječná potravina. Můžete ho sice dusit, snažit, zapékat strouhat a dělat s ním další psí kusy…Ale taky úplně stačí ho jenom nakrájet a sníst jak je, jako jakýkoli jiný sýr.Podobně jako tofu můžete využít i Šmakoun (výrobek z vaječných bílků). Já osobně ho ale nepoužívám vůbec, nevidím na něm nic sezačního za tu přemrštěnou cenu…

2. Červená čočka
Červená čočka je něco jako „instantní luštěnina“. Většinu jiných luštěnin musíte namáčet,

proplachovat a hrozně dlouho vařit, aby byly dobře stravitelné. Červenou čočku je taky vhodné propláchnout, ale pak jí stačí vařit několik minut a je měkká. Do hrnce k ní stačí přidat jakoukoli oblíbenou zeleninu nebo bylinky, pár kapek oleje a je hotovo. Čočka je komplexní potravina – obsahuje jak dostatečné množství sacharidů tak bílkovin, tudíž vše, co potřebujete ve vyvážené večeři.
3. Pohanka

Pohanku můžete použít úplně stejně jako kuskus.
Prostě jí zalije horkou vodou a nechte odstát cca 10-15 minut. Výborná je třeba kombinace s čerstvým špenátem, tofu. Všechny ingredience dáte do misky, spaříte, necháte odstát a máte večeři bez práce.
6. Žlutý loupaný hrách
Tak tohle je červená čočka v bledě modrém (světle žlutém). Jak je z názvu jasné, je to hrách, který je oloupaný – čili zbavený vnějších slupek. Proto se nemusí dlouze máčet a dlouze vařit. Používá se hodně v indické kuchyni,takže doporučuju kombinaci s kari nebo římským kmínem.
5. Bulgur s rybičkami

Bulgur je předvařená těstovina, takže k její přípravě stačí jen horká voda, stejně jako u kuskusu.A co k němu? No třeba rybu! Obecně platí, že konzervované jídlo se čerstvému rozhodně nevyrovná. Bohužel kvalitní čerstvé ryby nejsou v našich podmínkách moc dostupné (alespoň ne cenově). Takže kvalitní rybí konzerva určitě jednou za čas neuškodí – ba naopak. Mořské ryby jsou plné kvalitních tuků omega-3, které se v jiných potravinách vyskytují dost málo. Musíte ale kupovat ty ve vlastní šťávě, ne v oleji, jinak je maso nasáklé rostlinným tukem a tím pádem má mnohonásobně vyšší kalorickou hodnotu. Výhoda konzervovaných rybiček je taky vysoký obsah vápníku z rybích kostí.
[…] Já osobně mám z méně tradičních luštěnin nejraději žlutý hrách a červenou čočku. Nejen, že díky jejich barvě je každé jídlo krásnější na pohled, ale především se extrémně snadno a rychle připravují. Není nutné je dopředu namáčet a stačí je vařit několik minut. Proto je najdete taky v příspěvku o tipech na rychlé večeře. […]
To se mi líbíTo se mi líbí