Večeře do minut a bez příprav

Znáte to, zdržíte se ve škole, nebo v práci, cvičit jdete ještě o hodinu později, než jste původně chtěli, musíte stihnout ještě nakoupit, ujede vám tramvaj a než se dokodrcáte domů už je dávno čas večeře a vy umíráte hlady.

To nejhorší, co v tomhle případě můžete udělat je odbít se nějakým nesmyslem, jako je rohlík, párek s hořčicí nebo v horším případě čokoládová tyčinka. Já osobně jsem strašně rozmazlená a jsem zvyklá, že večeře musí být teplá…

Pro tyhle případy, kdy jsem superbusy, nestíhám a mám pocit, že se musím do pěti minut najíst, jinak na místě padnu, mám pár tipů. Pro přípravu vám většinou stačí rychrovarná konvice, miska a příbor. Všechny suroviny, které jsou na tyto recepty potřeba, používám i jako „cestovní instantní jídla“ a beru je s sebou, když jedu na delší dobu na konferenci, do zahraničí, nebo pod stan…

1. Tofu s kuskusem a zeleninou

Že je kuskus hotový za pár minut  po zalití horkou vodou asi není pro nikoho z vás žádná novinka. Tofu je ale v tomhle ohledu úplně stejně báječná potravina. Můžete ho sice dusit, snažit, zapékat strouhat a dělat s ním další psí kusy…Ale taky úplně stačí ho jenom nakrájet a sníst jak je, jako jakýkoli jiný sýr.Podobně jako tofu můžete využít i Šmakoun (výrobek z vaječných bílků). Já osobně ho ale nepoužívám vůbec, nevidím na něm nic sezačního za tu přemrštěnou cenu…

IMG_0485
Kuskus s tofu, rajčaty, rukolou a provencálským kořením

2. Červená čočka

Červená čočka je něco jako „instantní luštěnina“. Většinu jiných luštěnin musíte namáčet,

Bez názvu
Salát z červené čočky a žlutého hrachu s kari a římským kmínem

proplachovat a hrozně dlouho vařit, aby byly dobře stravitelné. Červenou čočku je taky vhodné propláchnout, ale pak jí stačí vařit několik minut a je měkká. Do hrnce k ní stačí přidat jakoukoli oblíbenou zeleninu nebo bylinky, pár kapek oleje a je hotovo. Čočka je komplexní potravina – obsahuje jak dostatečné množství sacharidů tak bílkovin, tudíž vše, co potřebujete ve vyvážené večeři.

 

 

 

3. Pohanka

Tofu_pohanka_upr
Tofu s pohankou a baby-špenátem

Pohanku můžete použít úplně stejně jako kuskus.
Prostě jí zalije horkou vodou a nechte odstát cca 10-15 minut. Výborná je třeba kombinace s čerstvým špenátem, tofu. Všechny ingredience dáte do misky, spaříte, necháte odstát a máte večeři bez práce.

 

 

6. Žlutý loupaný hrách

Tak tohle je červená čočka v bledě modrém (světle žlutém). Jak je z názvu jasné, je to hrách, který je oloupaný – čili zbavený vnějších slupek. Proto se nemusí dlouze máčet a dlouze vařit. Používá se hodně v indické kuchyni,takže doporučuju kombinaci s kari nebo římským kmínem.

 

5. Bulgur s rybičkami

Bulgur a ryba
Bulgur se sardinkami, brokolicí a červenou řepou

Bulgur je předvařená těstovina, takže k její přípravě stačí jen horká voda, stejně jako u kuskusu.A co k němu? No třeba rybu! Obecně platí, že konzervované jídlo se čerstvému rozhodně nevyrovná. Bohužel kvalitní čerstvé ryby nejsou v našich podmínkách moc dostupné (alespoň ne cenově). Takže kvalitní rybí konzerva určitě jednou za čas neuškodí – ba naopak. Mořské ryby jsou plné kvalitních tuků omega-3, které se v jiných potravinách vyskytují dost málo. Musíte ale kupovat ty ve vlastní šťávě, ne v oleji, jinak je maso nasáklé rostlinným tukem a tím pádem má mnohonásobně vyšší kalorickou hodnotu. Výhoda konzervovaných rybiček je taky vysoký obsah vápníku z rybích kostí.

 

One comment

  1. […] Já osobně mám z méně tradičních luštěnin nejraději žlutý hrách a červenou čočku. Nejen, že díky jejich barvě je každé jídlo krásnější na pohled, ale především se extrémně snadno a rychle připravují. Není nutné je dopředu namáčet a stačí je vařit několik minut. Proto je najdete taky v příspěvku o tipech na rychlé večeře. […]

    To se mi líbí

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s