Zapečené batáty s tvarohem

Batáty jsou stejně jako brambory hlízy rostlin – konkrétně povijnice jedlé. Přestože se jedná o tropickou rostlinu, najdete batáty v českých supermarketech už poměrně často. Určitě se proto nebojte si je koupit a vyzkoušet – připravovat se dají úplně stejně jako už zmíněné brambory. Na rozdíl od brambor jsou ale chuťově mnohem výraznější – ne nadarmo se jim říká také sladké brambory. Proto se k nim lépe hodí trochu odlišné ingredience a koření.  Používám k nim podobné kombinace ingrediencí jako v receptech s dýní, protože mi připomínají strukturou i chutí.

Přes svoji sladkou chuť batáty obsahují zhruba stejně sacharidů jako obyčejné brambory, dokonce mají o něco nižsí kalorickou hodnotu a kromě toho mají výrazně více vitamínu A.

Samozřejmě pečení není úplně nejvhodnější tepelná úprava, protože zvyšuje glykemický index batátů. Ale protože k nim přidáme dostatek bílkovin v podobě tvarohu a tofu, není potřeba se toho moc obávat.

Suroviny (na 1 porci)

200g batátů
70g tvarohu
70 g tofu ( je to dobrý způsob, jak propašovat tofu někomu, kdo ho odmítá alespoň vyzkoušet, pokud ho ale v receptu nechcete, nahraďte ho větším množstvím tvarohu)
rozmarýn
česnek

Postup

IMG_0378
Batáty s tofu před upečením

Troubu předehřejeme na 200°C. Batáty oloupeme, nakrájíme na kostičky nebo kolečka, přidáme nakrájené tofu a rozmarýn. Misku s batáty dáme péct.

Mezitím v misce smícháme prolisovaný česnek s tvarohem a trochou rozmarýnu. Po 5-10 min pečení přidáme na batáty tvarohovou směs a pečeme dalších cca 10-15 minut, do změknutí batátů.

 

 

 

One comment

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s