Slovo pohanka na některé lidi působí jako nejstrašnější nejtemnější zaklínadlo, způsobující okamžitou ztrátu chuti k jídlu. Spadá totiž do té kategorie potravin, které si představují jako nechutné bio-zrní, ničivou zbraň všech éterických hipíků a šílených hubnoucích alternativců se svítícími čakrami a batikovanými tílky. A takovému jídlu je potřeba vyhýbat se obloukem.
Zavrhovat pohanku z neznalosti a kvůli předsudkům by byla samozřejmě škoda.Pohanka bývala v Čechách tradičním pokrmem, byť, jak název napovídá, byla do střední Evropy rozšířena s invazí Turků (tedy pohanů).
Jedná se o takzvanou pseudo-obilovinu – tzn. stejně jako obiloviny produkuje moučná semena, ale botanicky mezi obiloviny nespadá. A proto má jako potravina stejné využití jako třeba pšenice a k tomu spoustu nutričních výhod navíc. Zásadním rozdílem oproti obilovinám je, že pohanka neobsahuje lepek, mohou jí tedy konzumovat všichni, kterým jeho trávení dělá potíže.
Proč je pohanka tak zdravá?
Z nutričního hlediska je pohanka především zdroj sacharidů (asi 75% celkové hmotnosti), má ale kupodivu i vysoký podíl bílkovin (asi 10%). Z esenciálních aminokyselin obsahuje především L-lysin, který je stejně jako ostatní aminokyseliny nutný pro stavbu svalů, správnou funkci imunitního systému nebo hojení ran. Kromě toho se L-lysin používá pro léčbu oparů, napomáhá jejich hojení i dalšímu šíření. Stravitelnost bílkovin z pohanky ale bohužel není příliš vysoká, kvůli obsahu inhibitorů proteáz a taninu, prostě chemických látek produkovaných rostlinami, které zabraňují správnému vstřebávání.
V pohance nenajdeme téměř žádné vitaminy, naopak je bohatým zdrojem minerálních látek, především zinku, magnesia a fosforu. Dále pohanka obsahuje jednu zdraví velmi prospěšnou látku – rutin (vitamin P).
Tahle zázračná látka podporuje správné prokrvení orgánů, pevnost cév, zabraňuje vzniku křečových žil, předchází krvácení z nosu a podlitinám – prostě má celkově pozitivní vliv na cévní systém.
Rutin se ale ničí při teplotách nad 80 °C, proto pokud budete pohanku vařit, jeho pozitivní
účinky vás minou. Kromě toho semena pohanky obsahují rutinu poměrně málo. Nejvíce ho naleznete v zelených částech rostliny, tzn. ve stonku, listech nebo květech. Čerstvou pohankovou nať ale v obchodech asi jen tak neseženete. Prodává se sušená, vhodná na pohankový čaj, ale tam nastává úplně stejný problém jako u semen – varem se rutin zničí.

Pokud jste tvořivý a máte rádi, když vám něco nového vzniká rukama, doporučuji
vypěstovat si pohankovou nať doma. Stačí k tomu nechat naklíčit neloupaná semena (pozor! semena která se kupují k přímé konzumaci, jsou loupaná – viz dále) a udržovat je v dostatečné vlhkosti v mělké hlíně nebo na vatě. Postup by měl být úplně stejný jako například při klíčení řeřichy. Sama se ale na pěstování pohanky teprve chystám, takže prozatím nemůžu poradit žádné tipy a triky.
Jakou pohanku koupit?
Obyčejná loupaná pohanková semena určená ke kuchyňské úpravě najdete v každém větším obchodě. A jako u všech potravin, i tady existují rozdíly v kvalitě. Zásadně se liší především pohanka loupaná mechanicky a loupaná tepelně. Rozlišit se dají na první pohled – mechanicky loupaná je světle zelená, tepelně loupaná má spíše hnědé odstíny. Rozdíl je i v chuti a především v obsahu prospěšných látek a enzymů. Při tepelném loupání se semena vystavují změnám tlaku a teplot, aby se slupka snadno oddělila, je to nejrychlejší a nejlevnější způsob, může při něm ale dojít k znehodnocení látek v semeni. Naopak mechanické loupání se provádí za studena, je tedy šetrnější, ale také technicky náročnější, což se projeví na ceně pohanky, rozdíly jsou ale v řádech korun. Tedy čím zelenější, tím lepší 🙂
Výrobky z pohanky
V posledních letech u nás, podobně jako jinde ve světě (i když s tradičním zpožděním), stoupá zájem o alternativní stravování, mezi které patří i bezlepková dieta, a to i u lidí, kteří netrpí nesnášenlivostí lepku nebo celiakií. Proto i v běžných hypermarketech najdete čím dál tím více produktů s označením „gluten free“ a mezi nimi i výrobky z pohanky a pohankové mouky. Můžete tak sehnat pohankové těstoviny, chléb, sušenky ale i pohankové křupky nebo sekanou. Jíst pohanku je prostě trendy a to se promítá i v ceně zmíněných výrobků. Přitom půl kilový pytlík obyčejné pohanky koupíte za 30 korun a ze všech zmíněných výrobků to bude nejspíš ta nezdravější varianta. Pokud pohance fandíte, stejně jako já, doporučuji nepodlehnout reklamě – většinu věcí z pohanky, které si můžete koupit pod značkou „zdravá výživa“ si můžete levněji připravit sami doma.
[…] už jste si možná všimli z předchozích příspěvků, pohanka patří k mým nejoblíbenějším přílohám. Obrovskou výhodou je, že se […]
To se mi líbíTo se mi líbí
[…] se vypeče krásně do sladka a navíc si ještě vytopíte byt😀 No a jak možná víte, pohanku, tu já můžu na všechny […]
To se mi líbíTo se mi líbí
[…] mezi přílohami. Nikdo je moc nezná, nikdo je moc nevaří a mají (podobně jako třeba pohanka) pověst „podivného zrní pro alternativce“. Přitom patří mezi obiloviny (stejně, […]
To se mi líbíTo se mi líbí