Cizrnové muffiny

Muffiny jsou pro mě taková „srdcová záležitost“. Vždycky jsem je pekla ráda – ať už ve zdravé nebo nezdravé formě, sladké nebo slané. Jsou totiž úžasně jednoduché a úžasně variabilní – dávají vám vlastně neomezený prostor ke kulinářské kreativitě, bez rizika, že by se to nějak výrazně nepovedlo. On z toho ten muffin stejně vždycky vyleze 😉

Cizrno-cuketové muffiny jsou vlastně asi úplně první recept, který jsem kdy vymyslela. Nebudu samozřejmě tvrdit, že použít cizrnu na těsto je můj patent, dost možná už jste to někdy v nějakém receptu viděli. Já samozřejmě taky – poprvé v receptu na jablečný dezert bez mouky. Nejdřív jsem nevěřila, že se z cizrny dá péct, nakonec jsem zjistila, že je to vlastně celkem časté. A taky jednoduché, zdravé a dobré.

Podle toho, jak moc máte zkušeností s konzistencí cizrny (a taky podle toho, co jíte nebo nejíte) můžete a nemusíte v receptu použít vaječný bílek a případně kuskus. Když jsem s tímhle receptem začínala, vejce jsem používala, aby mi muffiny lépe držely pohromadě. Ale pokud vychytáte tu správnou „měkkost“ cizrny, zvládnete to i v plně veganské verzi :).

IMG_1095
Muffiny jsou výborné jako svačina i jako hlavní jídlo – jsou plné bílkovin a vlákniny

Suroviny

120 – 140g cizrny
1/2 středně velké cukety
1 lžíce oleje
jarní cibulka
pažitka

alternativně
2 bílky
25g kuskusu

Postup

Příprava cizrny
Cizrnu nechte namočenou ve vodě do změknutí, minimálně 8 hodin, ale klidně i den a půl. Potom z ní slijte vodu a dejte v čisté vodě vařit. Čím déle jí necháte namočenou, tím bude měkčí a rychleji uvařená. Délka vaření cizrny je naprosto zásadní pro její konzistenci – čím déle vaříte, tím moučnější cizrna bude. A to se potom obrovsky projeví na struktuře těsta. S moučnější cizrnou se lépe pracuje, muffiny víc drží tvar a těsto bude více připomínat klasické těsto z mouky. Zároveň nebudete v receptu tolik postrádat vejce. Na druhou stranu budou ale muffiny sušší a dusivější a čím méně cizrnu uvaříte, tím více vynikne její chuť. Doporučuju proto nechat cizrnu raději dlouho namočenou a pak jen krátce povařit (cca 10 minut). Uvařenou cizrnu slijte a rozmixujte v mixéru do hladka.

Těsto
Do cizrny nastrouhejte cuketu, nadrobno nakrájejte pažitku a jarní cibulku, přidejte olej, případně dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Pokud máte strach, že těsto nebude držet pohromadě, přidejte vejce, případně kuskus. Trik v tomhle receptu je ale v tom, že cuketa obsahuje hodně vody,která po promíchání s cizrnou vytvoří těstovitou hmotu.

Potom už stačí těstem naplnit muffinové formičky a dát muffiny upéct – cca na 15 – 20 min na 180°C – klasicky, do zezlátnutí.

IMG_1092

 

Cizrnové muffiny jsou skvělé jídlo na cesty a na výlety. Jsou výživné, takže v klidu nahradí oběd a zároveň se vám neroztečou v batohu a můžete je jíst rukama třeba uprostřed lesa 😉

 

 

 

 

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s