Salát z červené čočky je ideální večeře pro horké letní dny. Červená čočka je na rozdíl od většiny ostatních luštěnin dobře stravitelná, je rychle uvařená a na talíři krásně vypadá. O tom, že obsahuje vyvážený poměr bílkovin a sacharidů se nemusím rozepisovat, to si můžete přečíst v jiném příspěvku.
Suroviny
(na dvě velké porce)
200g červené čočky
1 větší stroužek česneku
Hrst čerstvé rukoly
4 ředkvičky
1 velká mrkev
2 lžičky olivového oleje
sůl
Postup
Mrkev nastrouhejte nahrubo a ředkvičky nakrájejte na malé kousky. Červenou čočku propláchněte, zalijte vodou a dejte vařit. Vařte krátce, asi 5-10 minut – do měkka, ale nerozvařte ji. Po uvaření slijte přebytečnou vodu,vmíchtejte do čočky prolisovaný stroužek česneku a nechte vychladnout. Vychladlou čočku smíchejte se zeleninou, přidejte olivový olej, lehce osolte a můžete podávat.
nutriční hodnoty | g/ porci |
sacharidy | 63 |
bílkoviny | 26 |
tuky | 5 |