Sladký dezert bez přidaného cukru, bez oleje, bez mouky s vysokým obsahem bílkovin a jen z přírodních surovin. Ještě k tomu veganský. Že byste mi spíš uvěřili okřídleného jednorožce s hřívou z duhy? Tak čtěte dál!
Vymažte si z hlavy předsudky, jako že bez cukru to bude málo sladký, nebo že těsto z fazolí musí bejt zákonitě divný. Pokud máte jen trochu rádi kakao s banánem, tenhle dezert si zamilujete. Jedna porce je ideální třeba jako dopolední svačina 🙂
Suroviny
(na 4 porce)
300g banánů (3 středně velké banány)
75g červených fazolí
50g bílých fazolí
2 lžíce strouhaného kokosu
3 lžíce kakaového prášku
1 lžíce rýžového mléka(nebo jiného rostlinného)
Postup
Bílé a červené fazole nechte namočené alespoň 12 hodin (zvlášť, v oddělených miskách). Potom vodu slijte a fazole zalijte čerstvou vodou a uvařte do měkka (opět bílé a červené zvlášť – asi 40-60 minut, záleží, jak dlouho jste je namáčeli). Troubu si rozehřejte na 180°C. Banány oloupejte a rozmačkejte na kaši. Fazole – stále odděleně – rozmixujte v mixéru úplně na jemno- vznikne vám mouka. Do mouky z bílých fazolí přidejte 1/3 rozmačkané banánové kaše, dvě lžíce strouhaného kokosu, případně půl až jednu lžíci rostlinného mléka na zjemnění konzistence. Do mouky z červených fazolí přidejte tři lžíce kakaového prášku a zbylé 2/3 rozmačkaných banánů. Každou směs samostatně dobře promíchejte. Pečící formu vyložte pečícím papírem (použít můžete jakoukoli nádobu na pečení nebo vyšší plech) a rozprostřete do ní nejprve tmavou hmotu a navrch světlou hmotu. Obě těsta můžete lehce promísit, abyste dosáhli „mramorování“. Já to dělám tak, že nejprve rozprostřu navrch pouze polovinu bílého těsta, to lžící lehce promíchám s hnědým těstem a pak přidám druhou polovinu bílého těsta. No a pak už stačí dát do trouby a péct cca 40 minut. Že je hotovo můžete otestovat klasicky špejlí. Nelekejte se, těsto zůstane celou dobu hodně vláčné až „mokré“, ale mělo by držet pohromadě. Po vychladnutí uchovávejte buchtu v lednici 😉
nutriční hodnoty | g/porci |
sacharidy | 35 |
bílkoviny | 7,8 |
tuky | 2 |
[…] domácí bublaninu. Když už ale do sladkých receptů dávám třeba sladké ovoce (jako v brownies nebo ve skořicových rolkách), další cukr nepřidávám – zkuse to taky, není to […]
To se mi líbíTo se mi líbí