Dušená kapusta – to je prostě „rustikální“ klasika. Je to typický příklad toho, že ty nejjednodušší a nejlevnější věci jsou prostě nejlepší a nejzdravější. No a bramborové placky jsou to samé v bledě modrém, nedá se na nich prakticky nic zkazit a s tradičním kořením, jako je libeček, je to zaručený recept na výbornou přílohu. Já do placek nepoužívám žádné vajíčko, takže jídlo neobsahuje moc bílkovin. Pokud si chcete dát placky s kapustou jako plnohodnotný oběd, nebo večeři, nejlépe se k nim hodí samozřejmě uzené (ať už tofu, nebo maso – to už je na vás).
Suroviny
(na 2 porce)
460g brambor
1 a 1/2 cibule
cca 300g kapusty
1 menší petžel
2 lžíce lněného semínka
2 kuličky nového koření
1 bobkový list
sušený libeček
Postup
Placky
Brambory ve slupce uvaříme na páře tak, aby nebyly syrové, ale zároveň zůstaly tvrdé (budeme je ještě péct a vždycky platí, čím méně tepelné úpravy, tím lépe). 1/2 cibule nakrájíme na jemno. Uvařené brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme cibuli, libeček (podle chuti – já dávám klidně 2-3 lžičky) , případně osolíme a pořádně zamícháme a zpracujeme v těsto. Troubu rozehřejeme na 200°C, z těsta vytvarujeme placičky – nejdřív ukoulíte kuličku, kterou pak rozplácnete. Namočte si na to ruce ve studené vodě, tolik pak nelepí ;). Placičky dejte na pečící papír a pečte asi 40 minut.
Dušená kapusta
Kapustu nakrájejte na nudličky, cibuli a petřžel na kostičky. Vše krátce orestujte na rozpálené pánvi, zalijte trochou vody, opepřete, přidejte dvě kuličky nového koření, jeden bobkový list a duste do změknutí. Já přidávám cibuli raději až později než ostatní zeleninu, aby byla křupavější a méně sladká. Na závěr přidejte lněné semínko a pořádně ho zamíchejte – udělá kolem kapusty pěknou šlichtičku 🙂
A jak už sem psala – zbytek je na vás. Placky si můžete dát samotné jako svačinu, nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu, kapustu si zase můžete dát klidně bez placek jenom k vařenému bramboru. Obojí je dobrý za všech okolností 😉
nutriční hodnoty | g/porci |
sacharidy | 56 |
bílkoviny | 18 |
tuky | 4 |