Čalamáda z červené papriky

Máte rádi Ajvar? A máte rádi Baba ganoush? Tak tohle není recept ani na jeden z těchto dipů, ale vlastně tak trochu na obojí zároveň. Udělat pořádně klasický ajvar trvá dlouho a trápit se u plotny několik hodin kvůli jedné omáčce, to mě nebaví. Ale pečená červená paprika je tak strašně dobrá věc, že sem si musela vymyslet vlastní zjednodušenou recepturu. Stačí vám jenom papriky, lilky a trouba a výsledek se hodí k ochucení úplně čehokoli 😉 V tomhle receptu nenajdete tabulku s nutričními hodnotami – je to jenom zelenina, ta toho krom vitamínů moc neobsahuje,  takže pokud nepřidáte víc než lžičku olivového olej, nemusíte řešit, kolik toho sníte…

Suroviny

1 červená paprika
1-2 kapie
1 zelená paprika
1 malý lilek (polovina středního)
citronová šťáva
olivový olej

Postup

Lilek propíchejte vidličkou ze všech stran. Papriky zbavte stopek a semínek. Potom papriky i lilky zabalte do alobalu, dejte do vyhřáté trouby a pečte na 200°C asi 3/4 hodiny (dokud všechna zelenina pořádně nezměkne). Ihned po vyndání z trouby vybalte papriky z alobalu a dejte  do uzavřené nádoby (do misky a přikryjte pokličkou) a nehte odležet asi 5 minut. Papriky trochu splasknou a snadno je pak oloupete. Lilek oloupejte také – ale když vám na něm trochu slupky zbyde, nevadí – mě se bílí barva a struktura, kterou trocha fialové slupky čalamádě přidá. Všechnu zeleninu dejte do mixéru, přidejte pár kapek citronu, sůl, pepř a vše jemně rozmixujte. Na závěr vmíchejte lžičku olivového oleje. A máte hotovou tu nejzdravější omáčku plnou vitamínů 😉

dsc_0156_upravenodsc_0130-kopie_upraveno

One comment

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s