Tento recept je inspirovaný blogem Ethique, a tímto za něj moc děkuji 🙂 Ale na můj vkus v něm bylo příliš mnoho ingrediencí (pohanková mouka, cizrnová mouka…). Tak jsem si ho, jak je mým zvykem, předělala k obrazu svému :)) V podstatě potřebujete jen dýni, cizrnu a nějaké to koření a přitom je to strašně efektní jídlo. Vyzkoušejte, ochutnejte – doufám, že si je zamilujete jako já!
Suroviny
(na 2 porce)
140g cizrny
300-500g dýně hokaido
3/4 lžičky mletého muškátového oříšku
sůl
Postup
Cizrnu nechtě přes noc (nebo déle) namočenou ve vodě. Dýni rozkrájíme a vydlabeme semena a dáme do trouby péct. Pečeme cca 40 minut na 180°C, do změknutí. Mezitím si uvařte cizrnu do měkka. Po vyndání dýně z trouby jí můžeme a nemusíme loupat – pokud máte domácí ze zahrádky a slupka vypadá poživatelně (je hezky oranžová a hladká), nebála bych se jí sníst. Upečenou dýni rozmačkejte vidličkou, cizrnu slijte a rozmixujte do hladka. Potom obě hmoty spojte v těsto, osolte a přidejte muškátový oříšek. Z těsta uplácejte malé gnocchi, vyskládejte na pečící papír a pečte v rozehřáté asi 25 minut na 180°C. K téhle verzi se skvěle hodí dušený špenát. Můžete ale zkusit muškátový oříšek nahradit tymiánem a gnocchi podávat na listech salátu s kapkou olivového oleje. Ostatně, s dochucením a přílohami si můžete hrát podle libosti a vašich chuťových preferencí ;))
nutriční hodnoty | g/porci |
sacharidy | 58,5 |
bílkoviny | 17,4 |
tuky | 3,15 |
Dobrý den, bydlím v současné době v bytě bez trouby, myslíte si, že by šli prostě uvařit jako klasické gnochci? Jinak děkuji za úžasný recept!
To se mi líbíTo se mi líbí
Dobrý den! V původním receptu se gnocci vaří – ale je tam použitá cizrnová a pohanková mouka, místo vařené cizrny. Když jsem zkoušela vařit tyto, tak se mi ve vodě rozpadly
Ale možná když přidáte do těsta ještě olej a mouku, mohly by držet pohromadě – ale nezkoušela jsem, nevím.
To se mi líbíTo se mi líbí