Zeleninové, bezmasé karbanátky a burgery už asi dneska nikoho nepřekvapí – ochutnat je můžete snad na každém food-festivalu , v každé vegetariánské a dokonce už i ve spoustě „běžných“ restaurací. Způsobů, jak je připravit je nepočítaně – a v tom je právě i jejich kouzlo, můžete si je připravit v každou roční dobu, podle svého gusta. Nemít tuhle klasiku na blogu by byla skoro ostuda, a proto pro vás mám recept na jednu z nejzákladnějších, ale zároveň mých nejoblíbenějších variací – kapustové karbanátky z trouby. Jako základ používám „strakaté fazole“ – firma Lagris je prodává pod názvem „fazole barevná“ – mají jemnou chuť i konzistenci a jsou poměrně rychle uvařené 🙂
Suroviny
(na 2 porce)
150g strakatých fazolí (v suchém stavu)
cca 200 g kapusy
1/2 cibule
1 p. lžíce majoránky
3 lžíce drcených lněných semínek
nebo chia semínek
1/2 lžíce oleje
sůl,pepř
Postup
Fazole necháme namočené alespoň 24 hodin dopředu, potom uvařte do změknutí (cca 30 minut). Kapustu nakrájejte na nudličky a vařte v páře asi 10 minut, aby změkla. Lněná semínka namočte do cca 4 lžic vody a nechte 10 minut odstát. Vařené fazole a kapustu rozmixujte v mixéru, do vzniklé směsi přímíchejte na drobno nakrájenou cibuli, koření, zgelovatělá lněná semínka, olej, dosolte a dopepřete. Předehřejte troubu na 180°C, z fazolového těsta vytvarujte karbanátky – pořádně uplácávejte oběma rukama aby dobře držely tvar. Vyskádejte je na pečící papír a v předehřáté troubě pečte 35 až minut – nebo tak dlouho, až budou držet pěkně pohromadě 😉
nutriční hodnoty | g/porci |
sacharidy | 45 |
bílkoviny | 16,5 |
tuky | 6,5 |