Beluga „eintopf“ s podzimní zeleninou

Znáte bylinku zvanou yzop? Říká se o ní, že zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, působí proti nadýmání, ale je taky účinná proti nachlazení a kašli. Takže ideální bylinka do podzimního počasí a zároveň ideální na dochucení luštěnin. Na blogu má yzop v tomto receptu premiéru, pokud ho ale neseženete, nezoufejte a použijte místo něj třeba saturejku nebo třeba rozmarýn. Poslední měsíc mě hrozně baví vymýšlet a vařit „jednoduché eintopfy“, směsi luštěnin, zeleniny, koření, obilovin….Tenhle je pro mě zatím TOP, jak v jednoduchosti, barevnosti tak v chuti, takže se o něj s vámi podělím.

Suroviny
(1 porce)

60g černé čočky beluga
ca 100-150g dýně hokaido
ca 4 větší růžičky květáku (nebo tolik, kolik zvládnete sníst 😉 )
1/4 cibule
30g pohanky
2 lžičky olivového oleje
1/2 lžička sušeného yzopu

 

Postup

Pohanku zalijte vroucí vodou a nechte ca 20-30 minut stát. Čočku propláchněte a zalijte asi 2 násobným množstvím vody, přidejte koření, případně sůl a pepř a přiveďte k varu a vařte ca 15 minut na mírném plameni. Dýni oloupejte, nakrájejte na kostky, cibuli na širší plátky,květák rozdělte na drobnější růžičky.  Všechnu zeleninu přidejte k čočce a vařte dalších ca 10 minut (do změknutí dýně). Voda z hrnce by se vám měla postupně vypařit, pokud nějaká zbyde, slijte ji, vmíchejte k čočce změklou pohanku, zakápněte olejem – a je hotovo!

dsc_0845_upr

nutriční hodnoty g/porci
sacharidy 54,5
bílkoviny 17,5
tuky 7

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s