Na podzim ráda zapínám troubu. Všechna ta výborné sezónní zelenina se vypeče krásně do sladka a navíc si ještě vytopíte byt 😀 No a jak možná víte, pohanku, tu já můžu na všechny způsoby.
Tenhle recept je opět supersnadný, z pár sezónních surovin…no prostě to ochutnejte!
Suroviny
(1 porce)
55g pohanky
ca 100g celeru
ca 50g červené řepy
ca 100g hlívy ústřičné
1/4 cibule
1 lžička tymiánu
Postup
Pohanku nasypte do misky, zalijte vlažnou vodou tak aby její hladina byla asi 0,5-1 cm nad pohankou a nehte namočené přes noc. Druhý den kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé (asi půl cm) kostičky. Cibuli a hlívu nakrájejte na trochu větší kousky. Troubu předehřejeme na 200°C, pohanku (klidně i s troškou zbylé vody, které by měla lehce zgelovatět) smíchejte s hlívou, zeleninou a tymiánem. Podle vlastího uvážení dosolte a dopřpřete. Vzniklou směs dejte do zapékací mísy a pečte 35-40 minut. Jíst můžete samotné, ale třeba k obědu doporučuju podávat jako přílohu k nějakému zdroji bílkovin (co třeba uzené tofu?).
nutriční hodnoty | g/porci |
sacharidy | 50 |
bílkoviny | 5,5 |
tuky | 1 |