Jsou kombinace surovin, které vás prostě nenapadnou, dokud je neochutnáte…Těstoviny s dýní by mi na první pohled připadali jako totální kulinářský „kočkopes“, kdybych je neochutnala přímo v centru Říma. Všechny ostatní ingredience v omáčce patřili ke klasikám italské kuchyně a to spojení s dýní jsem si nějak nedokázala představit…ale funguje to tak skvěle, že jsem recept musela hned po příjezdu zkusit i doma ve zdravější vegan verzi (bez tuny oleje a s nějakou tou bílkovinou). Jo, je mi jasný, že za to tofu by mě Ital asi zabil 😀
Suroviny
(na 1 porci)
55g celozrnných těstovin (dle vaší volby)
100g tofu natural
150g dýňové dužiny hokaido
(v syrovém stavu se slupkou bez semen; ca 120g po upečení a oloupání)
2-3 lžičky sušené bazalky
1/2 stroužku česneku
sůl
Postup
Dýni rozřízněte, zbavte semínek, ukrojte požadované množství a dejte péct do trouby na 200°C. Pečte asi 40 minut – do změknutí. Poté zbavte slupky a dužinu rozmělněte vidličkou. Tofu nakrájejte na malé kousky, vložte do mixéru a vytvořte jemnou kaši. Smíchejte rozmixované tofu s dýní, přidejte bazalku, prolisovaný česnek (množství záleží na „síle“ česneku, jeho chuť by neměla být v jídle dominantní, proto to s ním nepřehánějte). Směs dosolte podle uvážení – nejsem moc fanda solení, ale špetka vás nezabije ;). Těstoviny vhoďte do vroucí mírně osolené vody (zase, nesolte moc, pokud jste už osolili omáčku) a vařte o něco málo kratší dobu, než je v návodu (aby nebyli ještě úplně hotové). Slijte vodu z těstovin a část z ní si nechte stranou. Do těstovin na mírném plameni opatrně přimíchávejte omáčku a podle konzistence dořeďte zbylou vodou – tak aby byla krémová, ale stále hutná (těstoviny během toho dojdou). No a pak už stačí jen sníst 🙂

nutriční hodnoty | g/porci |
sacharidy | 48 |
bílkoviny | 23,5 |
tuky | 8 |