Koprovka jinak

Koprovka je klasika českých školních jídelen, ale i českých babiček 🙂 Tu školní jsem nikdy neměla ráda, byla vždycky strašně do sladka. A sladká má být podle mě snídaně, nebo dezert ke kávě, rozhodně ne omáčka 😀
V rámci veganské výzvy jsem se pokusila udělat koprovku bez použití smetany, ale zároveň tak, jak si jí pamatuju z dětství – hustou a krémovou, zároveň spíš nakyslou, než sladkou. A tak vznikla tahle zdravá, 100% rostlinná kešu-koprovka.

Surovinydsc_1245_upr
(na 1 porci)

30g cibule
3 velké snítky kopru
15g  kešu oříšků
15g ovesných vloček
1 cm křenu
1 lžička octa
sůl, pepř

Postup

Kešu oříšky namočte na 24 hodin do vody, aby změkly a snadno se mixovali. Lístky kopru otrhejte od tuhých stonků a společně s namočenými oříšky rozmixujte v mixéru na jemno. Z oříšků by měla zbýt pouze mastná pasta.  Cibuli nakrájejte na drobno, dejte do hrnce, zalijte asi 1,5 dcl vody, přidejte směs z mixéru,sůl, pepř a pomalu přiveďte k varu. Když začne základ omáčky lehce probublávat, přisypte ovesné vločky. Zmírněte teplotu pod hrncem a vločky pořádně zamíchejte, až omáčka zhoustne. Poté nastrouhejte do hrnce křen a za stálého míchání nehte celou směs ještě několik minut prohřát. Na závěr přidejte ocet a omáčku rozmixujte do jemné konzistence.

Až budete vařit přílohu, nezapomeňte, že v omáčce jsou ovesné vločky – zdroj sacharidů. Proto byste měli velikost přílohy o něco málo zmenšit.

 nutriční hodnoty g/porci
sacharidy 12
bílkoviny 4,5
tuky 7,5

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s