Recept z 15. století

Víte, co se u nás vařilo za dob králů a královen? Když jste si ještě v supermarketu nemohli koupit jahody uprostřed zimy, nebo burger ve stánku? A věděli jste, že i tím se dneska zabývají historici? Dokonce se z historie do dnešní doby zachovali i kompletní recepty. Jsou ale trochu stručnější, než jsme dneska zvyklý a rohodně v nich nenajdete věty  jako „předehřejte troubu na 180°C“ :D. Jeden takový recept jsem našla v knížce „Jídlo a pití v pravěku a ve středověku“. A tak jsem ho zkusila. A ono je to moc dobrý. Takže kdo se chcete vrátit v čase a ochutnat trochu historie, zapalte si svíčky, představte si, že jste někde na zámku nebo na statku v podzámčí a připravte si tuhle netradiční přílohu.

 

Suroviny

70g rýže
15g mandlí
5cm pórku

Postup

Mandle spařte vroucí vodou a oloupejte. Pak nechte namočené alespoň 8 hodin. Potom rozmixujte mixérem společně s asi půl decilitrem vody – vytvoříte tak mandlové mléko. Rýži uvařte tak, jak jste zvyklý. Uvařenou rýži nechte v teplém hrnci (pokud vám v ní zůstala voda, tak jí slijte) a přimíchejte mandlové mléko a nakrájený pórek. Na velmi mírném plameni dobře promíchejte.Mandlové mléko vám na povrchu rýže vytvoří krémovou omáčku. Chuť rýže je velmi jemná, proto jí nedávejte k žádnému příliš výraznému jídlu, abyste jí úplně nepřebili 😉

ryze_upr_2

 

 nutriční hodnoty g/porci
sacharidy 52,8
bílkoviny 9,36
tuky 8,5

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s