Advent je tady! A s ním i úplně první vánoční recept na tomhle blogu! A co jiného to může na BB Star být, než hvězdičky 😀
Taky už začínáte cítit tu parádní vánoční atmosféru, vůni oříšků, skořice, svařáků, františků a horkého cukroví z trouby? Jestli ne, tak se vrhněte do pečení těhle super hvězdiček a uvidíte, že se hned taky nakazíte sváteční náladou 😉 Hvězdičky jsou komplet celozrnné a ke všemu bez mléka, vajec a másla. Nebudu si tady honit triko, že recept je kompletně celý z mojí hlavy – inspiraci jsem našla stránkách vaříme zdravě, jako vždycky jsem ho trochu zjednodušila a spočetla pro vás nutriční hodnoty.
Suroviny
(na 1 plech – ca 100 hvězdiček)
100g mandlí
1 lžička skořice
1/2 lžičky fenyklu (koření)
20g oleje
200g žitné celozrnné mouky (používám předměřickou)
40g datlového
(nebo jiného rostlinného sirupu)
2-3 řádky vyskoprocentní čokolády (na polevu, já použila Manner)
Postup
Mandle spaříme horkou vodou a oloupeme. Poté necháme oschnout a v mixéru rozmixujeme na prášek (zalitím horkou vodou taky trochu změknou, takže pokud nebudete loupat, doporučuji mandle aspoň na chvilku namočit). Pokud neseženete mletý fenykl (mě se to nepovedlo) a nemáte mlýnek , vemte celý fenykl a „nasekejte“ ho ostrým nožem, co to půjde. Mandle a všechny sypké suroviny a koření smíchejte dohromady. Potom přidejte datlový sirup a olej a začněte vypracovávat těsto. Množství sirupu upravte podle čokolády, kterou použijete na polevu – pokud je hodně hořká, můžete trochu sirupu přidat. Pravděpodobně budete muset do těsta přidat jednu až dvě lžíce vody. Vše by se mělo spojit do poměrně tuhého těsta, ze kterého vyválíte asi 3-5 mm vysokou placku. Z vykrájejte hvězdičky/ srdíčka/ zvonečky/ sněhuláčky – na co máte zrovna formičky ;). Naskládejte na pečící papír a pečte krátce – asi 7 minut v předehřáté troubě na 180°C. Čokoládu si rozpustťe ve vodní lázni a upečené cukroví s ní ozdobte. Já do čokolády namáčím lžičku a pak hvězdičky prostě pocákám ve všech směrech 😉
Chuť fenyklu a skořice se v cukroví postupně parádně rozloží, takže po týdnu jsou ještě lepší, než čerstvé z trouby.Pokud vám začne tvrdnout (což cukroví občas dělává), dejte k nim do krabičky kousek chlebu nebo jablka.
Přestože jsou hvězdičky zdravější variantou cukroví, pozor na vysoký obsah tuku – už deset kousků je srovnatelné v jeho množství s jedním lehkým obědem.
nutriční hodnoty | g/ hvězdičku |
sacharidy | 1,56 |
bílkoviny | 0,45 |
tuky | 0,79 |