Každý jí peče trochu jinak, každý má tu svou, každý na zná ten „nej“ recept..Čočková sekaná je prostě veganský evergreen. Kdo ho nezná, jako by snad ani nikdy nezkoušel vařit bez masa 😀
Takže tady je ta moje, jednoduchá, ale výživná, sekaná ze zelené čočky s vlašskými ořechy.
P.S. I „food-blogerství“ má evidentně své Murphyho zákony. Evidentně existuje nepřímá úměra mezi chutí jídla a kvalitou fotek – u těch nejlepších receptů se mi nikdy nedaří pořídit fotky, se kterými bych byla spokojená 😀 Tak snad vás to neodradí od vyzkoušení – to by totiž byla velká škoda…
Suroviny

(na 2 porce)
100g celeru
60g červené řepy
1/4 střední cibule
140g čočky
2 lžíce jablečného octa
25g vlašských ořechů
3 lžíce chia semínek
sůl, pepř
Postup
Čočku nechte přes noc namočenou a pak v čisté vodě uvařte do měkka. Chia semínka namočte do 2 lžic vody a nechte zgelovatět. Celer a červenou řepu oloupejte a nastouhejte na jemno. Cibuli nakrájejte na drobno. Všechno smíchejte dohromady, přidejte ocet, osolte a opepřete. Lehce promixujte tyčovým mixérem – ne úplně na kaši (hmota nemusí být )úplně homogenní – viz foto před pečením). Ořechy nasekejte na drobné kousky (ca 0,5-1cm) a vmíchejte mezi rozmixovanou čočku se zeleninou. Potom ze vznikého těsta uplácejte válec, případně s ním můžete vyplnit celou zapékací nádobu. Pečte na 200°C asi 45 minut.
nutriční hodnoty | g/ porci |
sacharidy | 62 |
bílkoviny | 17,5 |
tuky | 9 |