K Mikuláši por mě neodmyslytelně patří mandarinky, buráky, sušené ovoce a perníčky s obrázky čerta a anděla. Když se ale podíváte v krámě na složení slepovaných perníčků, nestačíte se divit, co že to je ta „tradiční “ receptura. Palmový olej, glukozo-fruktozový sirup a pár věcí, na které byste potřebovali slovník…
Takže jestli jste byli letos hodní, upečte si perník raději sami. A jestli chcete mít rovnou verzi „to go“ i s marmeládou uvnitř, udělejte si ho třeba jako muffin ;).
Suroviny
(na 6 muffinů)
160g celozrnné žitné mouky
160g jogurtu
25g oleje
2-3 lžíce medu (cukru, případně jiného sladidla)
1 vejce (nebo jeho náhrada)
1 lžička prášku do pečiva
3-6 lžiček marmelády
Na perníkové koření
6 hřebíčků
1,5 lžičky skořice
2 špetky badyánu
1/2 lžičky zázvoru
špetka nového koření
špetka muškátového oříšku
1/4 – 1/2 lžičky anýzu
Postup
Hřebíčky a anýz umelte na jemno (pokud nemáte mlýnek, nasekejte ostrým nožem – jde to 😉 ). Všechno koření pak smíchejte dohromady. Pokud jste hodně líní, můžete použít perníkové koření. Potom smíchejte všechny ingradience kromě marmelády dohromady a vytvořte těsto. Nejprve těstem naplňte spodní 1/3 až 1/2 formiček na mufiny, do těsta udělejte malý důlek do kterého dáte zhruba půl lžičky marmelády. Potom dejte opatrně těsto i pře marmeládu a vyplňte tak celou formičku. Mufiny pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut.
[…] jednoznačně spojený s perníkem – ale to už se opakuji, to už jsem psala v receptu na Mikulášské muffiny. Možná víte, že perník se anglicky řekne gingerbred . čili zázvorový chleba (stejně jako […]
To se mi líbíTo se mi líbí