Mikulášské perníkové muffiny

K Mikuláši por mě neodmyslytelně patří mandarinky, buráky, sušené ovoce a perníčky s obrázky čerta a anděla. Když se ale podíváte v krámě na složení slepovaných perníčků, nestačíte se divit, co že to je ta „tradiční “ receptura. Palmový olej, glukozo-fruktozový sirup a pár věcí, na které byste potřebovali slovník…

Takže jestli jste byli letos hodní, upečte si perník raději sami. A jestli chcete mít rovnou verzi „to go“ i s marmeládou uvnitř, udělejte si ho třeba jako muffin ;).

Suroviny 
(na 6 muffinů)

160g celozrnné žitné mouky
160g jogurtu
25g oleje
2-3 lžíce medu (cukru, případně jiného sladidla)
1 vejce (nebo jeho náhrada)
1 lžička prášku do pečiva
3-6 lžiček marmelády

Na perníkové koření

6 hřebíčků
1,5 lžičky skořice
2 špetky badyánu
1/2 lžičky zázvoru
špetka nového koření
špetka muškátového oříšku
1/4 – 1/2 lžičky anýzu

perniky2_upr

Postup

Hřebíčky a anýz umelte na jemno (pokud nemáte mlýnek, nasekejte ostrým nožem – jde to 😉 ). Všechno koření pak smíchejte dohromady. Pokud jste hodně líní, můžete použít perníkové koření. Potom smíchejte všechny ingradience kromě marmelády dohromady a vytvořte těsto. Nejprve těstem naplňte spodní 1/3 až 1/2 formiček na mufiny, do těsta udělejte malý důlek do kterého dáte zhruba půl lžičky marmelády. Potom dejte opatrně těsto i pře marmeládu a vyplňte tak celou formičku. Mufiny pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25-30 minut.

 

One comment

Napsat komentář k Jáhlový gingerbred – BB Star Zrušit odpověď na komentář

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s