Párty pomazánky

Silvestr je každoročně velká párty na které se „zprasí“ téměř každý, i ti, kteří se celoročně drží zásad zdravého životního stylu. Pokud chcete letos tuhle nepěknou tradici porušit a zároveň nechcete mít celý večer pocit, že se nějak omezujete a jíst jenom salát, tak mám pro vás 3 typy na super barevné chlebíčkové pomazánky. Všechny tři jsou zeleninovo/ luštěninové, takže jsou plné vlákniny, vitamínů ale i bílkovin a proto jsou rozhodně lepší alternativou než kupované tučné chemické pomazánky.

Ať už do sebe v noci z roku 2016 na rok 2017 nacpete cokoli, s těmito pomazánkami můžete mít aspoň trochu pocit, že jste udělali něco dobrého pro svoje tělo a vykročili do nového roku alespoň trochu zdravěji.

Červená cizrnová

Suroviny

100g cizrny
1/2 červené řepy
1 lžíce citronové šťávy
3 stroužky česneku
1 lžíce olivového oleje
sůl a pepř

Postup

Cizrnu nechte namočenou ve vodě alespoň osm hodin. Potom uvařte do měkka. ˇˇCervenou řepuu oloupejte, zabalte do alobalu a pečte na 200°C asi 45 minut (dokud nezměkne) a potom nastrouhejte na jemno. Uvařenou cizrnu slijte, přidejte olej a rozmixujte do hladka. Potom přidejte prolisované stroužky česneku, nastrouhanou řepu, citronovou šťávu a dochuťe solí a pepřem.dsc_0191

 nutriční hodnoty  g/celá várka
sacharidy 87
bílkoviny 24
tuky 11,5

Tofu-křenová

Suroviny 

100g tofu natural
hrst vlašských ořechů
300g celeru,
6cm křenu (zhruba, spíše podle chuti)
sůl

Postup
Celer zabalte do alobalu a pečte na 200°C asi 45 minut (do změknutí). Pečený celer nakrájejte na malá kousky a společně s tofu rozmixujte do krémové pomazánky. Potom přidejte na jemno nasekané vlašské ořechy a ochuťte nastrouhaným čerstvým křenem. Množství odhadněte po chuti – podle toho, jak moc křen píš a jak otrlí jsou vaši hosté 😉 Nakonec dosolte a dopepřete.dsc_0189

 nutriční hodnoty  g/celá várka
sacharidy 25
bílkoviny 20
tuky 28,5

 

Česká zelená hrachová

Suroviny

100g hrachu
1 menší cibule
sušený libeček
1 lžíce oleje

Postup

Hrách nechte alespoň 8 hodin namočený ve vodě, potom v čerstvé vodě uvařte do měkka. Uvařený hrách slijte a s olejem vyšlehejte do krémova (pokud se nebude dařit, přidejte lžíci vody). Cibuli nakrájejte na jemno a osmahněte na pánvi dozlatova. Cibuli vmíchejte k hrachu, potom dochuťte sušeným libečkem, solí a pepřem.

dsc_0198

 nutriční hodnoty  g/celá várka
sacharidy  62
bílkoviny 25
tuky 8,4

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s