Tenhle recept doufám udělá opět radost všem bezlepkářům, veganům a milovníkům pečení 🙂 Jak jste asi z obrázků asi poznali, je to něco na způsob „quiche“, i když – říkat tomu radši budeme slaný koláč, ať se nějaký Francouz neurazí 😀
Těsto je z bramborovo-kukuřičné směsi, spojené lněným semínkem. Náplň z tofu můžete vyměnit za jakoukoli jinou (pokud jíte mléčné výrobky, tak třeba za tvarohovou).
Suroviny
(2 porce)
450g brambor
20g polenty
250g tofu
1 mrkev
6cm pórku
1 lžíce provencálského koření
2 lžíce lněných semínek
Postup
Brambory uvařte do měkka (bežným způsobem, nejlépe ve slupce – viz přílohy). Polentu zalijte horkou vodou a krátce povařte, aby zhoustla v kaši. Než se vám uvaří brambory, nakrájejte mrkev na kostičky a vemi krátce jí poduste s provensálským kořením, aby lehce změkla. Pérek nakrájejte na drobno. Lněná semínka nasekejte nebo rozemelte (pokud máte, použijte mletá) a nechte namočená v 1dcl vody, dokud nezgelovatí. Vařené brambory rozmačkejte na kaši, přidejte uvařenou polentu, osolte opepřete, vmíchejte zgelovatělá semínka a vytvořte těsto. Formu na pečení vystelte pečícím papírem. Asi půl až centimetrovou vrstvou těsta (jak to vyjde 😉 ) potom vyplňte dno a okraje pečící formy. Pečte 25 minut. Mezitím si připravte náplň: tofu rozmixujte s jednou až dvěma lžícemi vody do hladka- získá tvarohovou konzistenci. Do rozmixovaného tofu přidejte podušenou mrkv s kořením, pórek, dosolte dle chuti a dobře promíchejte. Po 25 minutách vyndejte bramborový korpus z trouby a naplňte tofu-směsí. Koláč pečte dalších ca 30 minut.
nutriční hodnoty | g/porci |
sacharidy | 53 |
bílkoviny | 27,5 |
tuky | 10 |
Láká mě hlavně ta náplň z tofu. Ještě jsem nikdy nic takového nedělala, takže je asi na čase to zkusit.
To se mi líbíTo se mi líbí