Únor je období, kdy je už skoro nemožné sehnat normální zeleninu. Ta kořenová se ale ještě jakž takž jíst dá a těch pár korun navíc za něco zeleného jako je brokolice nebo řapíkatý celer doporučuji obětovat, i když kvalita nebude nejlepší. V chladném šedivém počasí vám zaprvé prospějí vitamíny a za druhé vám barevné jídlo zvedne náladu. Placky jsou ochucené kurkumou, která je obecně považovaná za všelék (i když její účinky zatím nikdo vědecky neprokázal – ale to nevadí, dobrá je stejně 😀 ) a brambory obsahují spoustu vitaminu C. Takže i když jsou to „India inspired“ placky, perfektně se hodí do české zimy :))
Suroviny
na 2 porce
50g červené čočky
100g brambor (ca 1 brambor)
cca 200g zeleniny (1 mrkev, 80g celeru, brokolice, případně řapíkatý celer)
2 vejce
1/2 cibule
1 lžička kurkumy
3 špetky římského kmínu
1 menší stroužek česneku
Postup
Zeleninu (kromě cibule a brambor) nastrouháme půl na jemno a půl na hrubo. Přidáme vejce a koření, prolisovaný česnek, dobře promícháme a necháme alespoň 15 minut odležet v lednici. Brambor uvaříme ve slupce, čočku uvaříme do měkka. Troubu předehřejte na 180°C, ze zeleninové směsi tvarujte placky a vyskládejte je na pečící papír a pečte asi 25 minut. Uvařený brambor oloupejte a rozmixujte společně s uvařenou čočkou. Do kaše můžete vmíchat ještě nasucho osmahnutou cibuli.
Jůůů, to vypadá výborně! Příští týden to hned zkusím! 🙂
To se mi líbíTo se mi líbí