Jahodová polenta s custard

V létě chceme všichni mlsat, ale nikdo nechceme do plavek tloustnout a už vůbec nikomu se nechce v horku péct…

Naštěstí existuje polenta – instantní bezlepková dobrota, se kterou můžete vytvářet nekonečně sladkých i slaných variací. Jeden pečený sladký polentový dezert už na blogu mám. Jahodová polenta je v principu vlastně ten samý recept, akorát „vyletněný“ a ještě jednodušší.
Do polenty nepřidávám žádný cukr, ani žádné jiné sladidlo,protože jí podávám v kombinaci se sladkou vanilkovou polevou – custard. Pasujou k sobě totiž jako ???. Polentu můžete jíst ale i samotnou, nebo v kombinaci s tvarohem, jogurtem, arašídovým máslem, nebo jinou vaší oblíbenou šlichtičkou – v tom případě jí ale doporučuju maličko dosladit, nebo přidat více ovoce. Vyzkoušet můžete i kombinaci s jiným ovocem – k vanilce se bezvadně budou hodit určitě i maliny (a těším se až jí vyzkouším taky na konci léta v sezoně ostružin!!)

Co se týče custard – nebudu se tady tvářit, že je to můj výmysl. Jde o klasickou žloutkovou omáčku s vanilkou. Proto pod recept přidávám i video z youtube, podle kterého jsem (zhruba 😀 ) postupovala, když jsem ho zkoušela poprvé. Postupů je celá řada (většinou se liší v načasování přimíchání žloutků, zahřívání atp.), výsledek by ale měl být pokaždé více méně stejný. Pokud custard znáte, a děláte ho doma jinak, napiště mi do komentářů 😉

Suroviny

Polenta

250g polenty
200g jahod

Custard

500ml mléka
3 žloutky
30-40 g cukru (nebo jiné sladidlo)
1- 1,5 pol. lžíce vanilkový extract (nebo vanilkový lusk)
3 lžíce kukuřičné mouky (nebo polenty)

Zhruba jednu třetinu jahod nakrájejte na tenké plátky, zbytek rozmixujte, nebo rozmačkejte vidličkou. Polentu uvařte podle návodu, ale v menším množství vody – ca 400ml, aby vznikla hustá, jen lehce tekutá kaše.  Polentu vařte za stálého míchání, aby se v ní netvořili hrudky (ale když se vytvoří, nic se neděje 😉 ). DO hotové polenty přimíchejte jak rozmixované tak nakrájené jahody, potom kaši vlijte do jakékoli misky nebo formy a nechte vychladnout.
Mléko v hrnci ohřejte na mírném plameni, rozpusťte v něm cukr (nebo jiné sladidlo) a vanilku. V mističčce si rozkvrdlejte žloutky s kukuřičnou moukou (nebo na jemno rozmixovanou polentou), přilijte k nim trochu ohřátého mléka a dobře promíchejte. potom směs přilijte zpět k mléku, pomalu zahřívejte a míchejte až do zhoustnutí (viz video).
Polentu i custard dejte po vychladnutí ztuhnout do lednice. A pak už jen vesele konzumujte :)))

 

 

 

 

One comment

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s