Křupavé chipsy s olivovou tapenádou

Chipsíčky, brámbůrky, dipíčky, salsičky a další „párty zobání“ nemusí být vždycky nutně přesolená noční můra vašich jater a instatní potrava pro váš okrasný tukový polštář. Léto, teplo a prázdniny je období kdy se všichni chceme bavit a scházet s kamarády na nejrůznějších domácích večírcích a zahradních akcích a k tomu dobré jídlo často patří. Než se ale uprostřed letních veder patlat se složitým receptem, to raději každý koupí pytlík brambůrků…Proto mám pro vás nejvíc „basic“ recept – v jednoduchosti je prostě krása a v tomhle případě i chuť 😉 Navíc je to tentokrát 2v1 – chipsy i tapenádu můžete použít dohromady i zvlášť pro jakoukoli příležitost.

Suroviny

olivova_tapenada_4

Chipsy

150g pohankové mouky
1,5 lžíce olivového oleje
2 lžičky soli
provensálské koření

Tapenáda

2 plechovky nakládaných zelených oliv
velká hrst čerstvé bazalky
2 lžičky provensálského koření
2-3 lžičky kapary

Postup

Chipsy

chipsy těsto

Z pohankové mouky, ca 90 ml vody a jedné lžíce oleje a soli vytvoříme hutné těsto. Můžeme přimíchat i provensálské koření (pokud máte chipsy k olivové tapenádě, jinak můžete ochutit naprosto libovolně – červenou paprikou, česnekem, pepřem ….). Těsto by mělo mít konzistenci zhruba jako těsto na pizzu – vláčné, trochu lepkavé, ale držící tvar. Pokud je těsto moc tekuté, nebo moc lepí, přidejte více mouky, pokud moc tuhé, přidejte více vody. Neděste se – pohanková mouka je mnohem lepivější, než běžná pšeničná. Těsto rozválejte na co nejtenčí placku (ideálně přímo na pečícím papíře, nebo na pečící podložce), aby byly chipsy co nejkřupavější. Povrch lehce potřete olivovým olejem a tupou stranou jídelního nože nařezejte placku na čtverhránky nebo trojúhelníčky.  Pečte na 170°C asi 15 – 20 minut (záleží na tloušťce těsta). Pravidelně kontrolujte – že jsou hotové poznáte, když na povrchu jemně zezlátnou a jednotlivé chipsy se od sebe oddělí.

Olivová tapenáda

Olivy zbavte nálevu a společně se všemi dalšími ingrediencemi vložte do mixéru. Rozmixujte do hladka – a je to! (mohlo ty být vůbec jednodušší? :D) Tapenádu můžete podávat k chipsům, přidejte jí do těstovinového salátu, použít se dá jako univerzální „šlichta“ při grilování, třeba k zelenině nebo k polentě…Jak jen je libo.

 

2 comments

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s