Cukety plněné pažitkovým krémem

Už zase nevíte co s cuketou? 😀 Tak pro vás mám nový vegan pečící/grilovací recept. Kdo byl někdy ve Veganlandu, tak asi tuší, kde jsem se tentokrát inspirovala 😉
Opět jsou to dva recepty v 1 – ze zbytku cukety si můžete připravit výbornou nasládlou „šlichtičku“, která se může hodit třeba k předchozímu receptu na chipsy 🙂

Surovinyplněné_cukety1

300 g tofu natural
1 velká hrst nakrájené pažitky
1-2 cukety
2 velké cibule
sůl
pepř
(vývar)

Postup

Tofu nakrájejte na malé kostičky (zhruba 1×1 cm) a naložte na 24 hodin do vody ochucené trochou pepře a 1-2 polévkovými lžícemi soli. Naložené tofu poté rozmixujte v mixéru na jemný krém (při mixování můžete přidat jednu až dvě lžíce slaného nálevu, hmota se lépe propojí). Do vzniklého krému přimíchejte hrst pokrájené pažitky a směs nechte alespoň půl hodiny odležet v lednici (ale klidně déle).
Cukety nakrájejte na 5-10 cm dlouhé špalíčky (podle velikosti cukety) a vydlabejte středy se semínky, tak, aby vznikl váleček s okrajem širokým asi 0,5-1 cm. Vydlabané cukety potom naplňte pastou a zabalte do alobalu. A můžete grilovat! V troubě jsou upečené na 250°C asi za 25 minut (záleží na tloušťce válečku). Zda jsou hotové (měkké) jednoduše zkontrolujte propíchnutím vidličkou.

plněné_cukety2

Cibulová „omáčka“

No a co s vydlabanými středy cuket?
Můžete je smíchat s „tofu nádivkou“, osmahnout na pánvi a přidat třeba k těstovinám – a máte další super jídlo 😉
A nebo!!  z nich udělejte cibulovou omáčku! Cibuli nakrájejte na jemno (množství cibule bude záležet na množství cukety – ideální poměr je ca 1:1,5 objem cibule:objem vydlabané cukety). Cibuli nechte na rozpálené pánvi zezlátnout, potom přidejte cuketu, ještě krátce osmahněte, podlijte trochou vody (nebo ideálně vývaru), opepřete (nesolte! samotná grilovaná cuketa je slaná dost) a několik minut poduste do změknutí. Potom směs rozmixujte a podávejte k čemu je libo ;).

 

 

 

One comment

  1. […] Zeleninu nakrájejte na kostičky – čím menší, tím lepší (ideálně jen pár milimetrů ). Mrkev, papriku a cibuli ale nechte zvlášť – vše budete vařit v jednom hrnci s jáhliy ale každá zelenina se vaří jinak dlouho.  Jáhly nejprve 3x spaříme vroucí vodou (3x zalijeme vodou, propláchneme, vodu vylijeme) aby ztratili hořkost. Spařené jáhly dáme, do hrnce, zalijeme vodou (asi dvoj- až troj- násobkem jejich objemu), přidáme bylinky, lehce osolíme a přivedeme k varu. Potom do hrnce přidejte nakrájenou mrkev (je nejtvrdší, musí se vařit nejdéle). Po deseti až patnácti minutách(zhruba v půlce vaření jáhel) přidejte nakrájenou cibuli a papriku.  Jáhly vařte do úplného změknutí (až „zkašovatění“), tzn asi 25-30 minut. Během vaření jáhly promíchávejte, aby se nepřipálily. Nabudou hodně na objemu a vsáknou všechnu vodu. Po uvaření z  uvařené směsi vytvarujte malé kuličky. Nepřilnavou pánev rozehřejte na vysokou teplotu a na malém množství oleje kuličky dozlatova orestujte ze všech stran. Ke kroketám můžete vyzkoušet třeba ajvar, olivovou tapenádu,  jednoduchou rajčatovou nebo cibulovou omáčku. […]

    To se mi líbí

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s