Pastýřův patizon

To jsem takhle jednou dostala chuť na pastýřův koláč – tradiční anglický recept. Samosebou bylo prvně potřeba ho „zveganizovat“ – ale to je hračka, mleté maso se nahradí mletými fazolemi. Jenže jsem měla zrovna lednici plnou patizonů. Co bylo dál, vidíte na fotkách 😀

SurovinyPatizon_3
(1 malý patizon = jedna velká porce)

1 menší patizon
1 mrkev
1 – 2 rajčata
70g černých fazolí (v suchém stavu)
1 malá cibule
1 brambor
1-2 lžíce sojového mléka
2 lžičky olivového oleje
1 lžička rozmarýnu
1/2 -1 lžička tymiánu

PostupPatizon_1

Z patizonu odkrojte opatrně vrchní část a poté z něj vydlabejte semínka (ty mlžete vyhodit) a dužinu (tu si nechte stranou; viz obrázek).

Fazole uvařte do měkka (jako všechny luštěniny je nejprve nutné je nechat minimálně 8 hodin namočené a pak ca 40 minut vařit, nebo použijte fazole z plechovky). Po uvaření fazole nahrubo rozmixujte. Cibuli rajčata a mrkev nakrájejte na drobno. Potom na rozpálené pánvi

Patizon_2

postupně osmahněte cibulku, pak přidejte mrkev, fazole a rajčata, vmíchejte koření a olej a několik minut duste (do mírného změknutí mrkve).

Mezitím si uvařte brambor a společně

s dužinou z patizonu a mlékem ho rozmixujte na jemnou kaši. Troubu rozehřejte na 220°C, patizon naplňte směsí z pánve a pečte ca 25 minut. Poté navrch patizonu přidejte připravenou kaši a dejte znovu zapéct na dalších 25 minut.
Pokud jste ale líní dlabat patizon, plnit a zapékat, nakrájejte patizon na širší plátky a upečte ho v troubě a pak podávejte se směsí z pánve 😉

 

Patizon_7

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s