To jsem takhle jednou dostala chuť na pastýřův koláč – tradiční anglický recept. Samosebou bylo prvně potřeba ho „zveganizovat“ – ale to je hračka, mleté maso se nahradí mletými fazolemi. Jenže jsem měla zrovna lednici plnou patizonů. Co bylo dál, vidíte na fotkách 😀
Suroviny
(1 malý patizon = jedna velká porce)
1 menší patizon
1 mrkev
1 – 2 rajčata
70g černých fazolí (v suchém stavu)
1 malá cibule
1 brambor
1-2 lžíce sojového mléka
2 lžičky olivového oleje
1 lžička rozmarýnu
1/2 -1 lžička tymiánu
Postup
Z patizonu odkrojte opatrně vrchní část a poté z něj vydlabejte semínka (ty mlžete vyhodit) a dužinu (tu si nechte stranou; viz obrázek).
Fazole uvařte do měkka (jako všechny luštěniny je nejprve nutné je nechat minimálně 8 hodin namočené a pak ca 40 minut vařit, nebo použijte fazole z plechovky). Po uvaření fazole nahrubo rozmixujte. Cibuli rajčata a mrkev nakrájejte na drobno. Potom na rozpálené pánvi
postupně osmahněte cibulku, pak přidejte mrkev, fazole a rajčata, vmíchejte koření a olej a několik minut duste (do mírného změknutí mrkve).
Mezitím si uvařte brambor a společně
s dužinou z patizonu a mlékem ho rozmixujte na jemnou kaši. Troubu rozehřejte na 220°C, patizon naplňte směsí z pánve a pečte ca 25 minut. Poté navrch patizonu přidejte připravenou kaši a dejte znovu zapéct na dalších 25 minut.
Pokud jste ale líní dlabat patizon, plnit a zapékat, nakrájejte patizon na širší plátky a upečte ho v troubě a pak podávejte se směsí z pánve 😉