„Brown and white“ základní sušenky

Znáte to – balíte se ve spěchu na dovolenou, jednou rukou skládáte oblečení do tašky, druhou mažete housky na cestu…V hlavě se vám promítá váš seznam všeho, co nesmíte zapomenou a  v tom vás napadne, že vám s sebou chybí nějaká ta  „energie zbalená na cesty“. Prostě sladká sváča na výlety.  Vezmete proto co dům dal, smícháte to dohromady a po necelé hodince se divíte, že vám najednou byt voní jako o vánocích. Jo, takhle vznikly WHITE sušenky – nebo spíš kokosky. Na výlety jsou naprosto ideální, nejsou přehnaně sladké, dlouho vydrží a zasytí. Nečekejte ale křupavé cookies, ale spíš něco jako „flapjack“.

Po návratu z dovolené vás čeká ta nejotravnější práce, vybalování. A samozřejmě na dně batohu najdete českou výletnickou klasiku – Bebe sušenky úplně na padrť (no jistě, že se nesnědli, proč by taky, když jste s sebou měli domácí…). U nás doma se ale nikdy jídlo nevyhazuje a proto ve stylu „vaříme ze zbytků“ vznikly ze sušenkové drtě BROWN sušenky. Zase není potřeba je nijak doslazovat, protože použitá bébéčka je dostatečně ochutí.

Recept se jmenuje základní sušenky, protože je to univerzální návod na jakékoli jiné ovesné sušenky – stačí použít co najdete doma, smíchat s ovesnými vločkami a zdravá svačina je na světě.

whitesušenky_1

Suroviny

250 g vloček
70 – 150 g rozinek/ jiného sušeného ovoce
2 lžíce oleje
WHITE: 50 – 100g kokosu
BLACK: 50g rozdrcených sušenek BeBe Dobré ráno
čokoláda, oříšky, semínka, skořice, vanilka…cokoli vás napadne

 

Postup

2/3 ovesných vloček rozemelte na jemno. Přilijte několik lžic vlažné vody, olej a vytvořte husté těsto. Do těsta přidejte rozinky/ sušené ovoce, kokos a nechte v lednici alespoň půl hodiny odležet. Do těsta se tak nasákne sladká chuť rozinek. Potom přimíchejte všechny ostatní ingredience a zbytek nenamletých vloček.  Z výsledného těsta tvarujte na plech s pečícím papírem malé placičky. Pečte v předehřáté troubě na 220°C asi 30 minut (dozlatova).  Ideální je všechny sušenky po 15-20 minutách otočit, ale měli rovnoměrnou „krustičku“ z obou stran.black sušenky

Pokud chcete na ochucení použít vetší sušené ovoce jako meruňky nebo švestky samozřejmě je nejprve nakrájejte. Pokud je ovoce  tužší, doporučuji ho před pečením nechat několik hodin namočené ve vodě  – změkne a lépe se krájí a navíc vylouhovanou vodu můžete použít do těsta – sladká chuť ovoce se pak mnohem lépe rozprostře do těsta.

white sušenky 2

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s