Jáhlové kroketky

Jáhly jsou takový malý chudáčci mezi přílohami. Nikdo je moc nezná, nikdo je moc nevaří a mají (podobně jako třeba pohanka) pověst „podivného zrní pro alternativce“. Přitom patří mezi obiloviny (stejně, jako třeba rýže a další přílohy) navíc jsou také přirozeně bezlepkové a proto jsou skvělým zdrojem sacharidů i pro všechny trpící celiakií a intolerancemi. Pokud vás ale samotné jáhly jako příloha“nebaví“, nebo je potřebujete vnutit zatvrzelému odpůrci čehokoli, co se tváří jako zdravá strava, zkuste z nich udělat kroketky. Kdo jáhly nezná, tak je v nich na první pohled nepozná, navíc recept si můžete upravit přidáním prakticky jakékoli zeleniny nebo koření. Jenom pozor na množství oleje – pokud budete kroketky smažit a ne restovat, poměrně zdravou přílohu změníte v nálož tuků.

Suroviny
(2 porce)

120g jáhel
1 menší mrkev
1 malá paprika
1 menší cibule
provensálské koření (bazalka, tymián, rozmarýn, saturejka, estragon)
1 lžička olejejáhlové nočky

Postup

Zeleninu nakrájejte na kostičky – čím menší, tím lepší (ideálně jen pár milimetrů ). Mrkev, papriku a cibuli ale nechte zvlášť – vše budete vařit v jednom hrnci s jáhliy ale každá zelenina se vaří jinak dlouho.  Jáhly nejprve 3x spaříme vroucí vodou (3x zalijeme vodou, propláchneme, vodu vylijeme) aby ztratili hořkost. Spařené jáhly dáme, do hrnce, zalijeme vodou (asi dvoj- až troj- násobkem jejich objemu), přidáme bylinky, lehce osolíme a přivedeme k varu. Potom do hrnce přidejte nakrájenou mrkev (je nejtvrdší, musí se vařit nejdéle). Po deseti až patnácti minutách(zhruba v půlce vaření jáhel) přidejte nakrájenou cibuli a papriku.  Jáhly vařte do úplného změknutí (až „zkašovatění“), tzn asi 25-30 minut. Během vaření jáhly promíchávejte, aby se nepřipálily. Nabudou hodně na objemu a vsáknou všechnu vodu. Po uvaření z  uvařené směsi vytvarujte malé kuličky. Nepřilnavou pánev rozehřejte na vysokou teplotu a na malém množství oleje kuličky dozlatova orestujte ze všech stran. Ke kroketám můžete vyzkoušet třeba ajvar, olivovou tapenádu,  jednoduchou rajčatovou nebo cibulovou omáčku.

One comment

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s