Dýňové lívanečky

Dýňové lívanečky vyžadují trochu „předpřípravy“, takže se asi nestanou vaší každodenní podzimní snídaní. Ta trocha práce navíc ale rozhodně stojí za to, zvlášť když chcete své blízké překvapit snídaní do postele. Nic vás totiž nenaladí do nového dne lépe, než probuzení  vůní skořicových lívanečků.

Surovinylívanečky_2
(2 porce)

75g ovesných vloček
Hrst mandlí
ca 300g dýně
1 plochá lžíce skořice
na špičku lžičky mletého hřebíčku
60 ml rostlinného mléka

případně sirup nebo cukr na doslazení

 

Postup
Dýni nakrájejte na větší kusy a pečte v horkovzdušné troubě na 200°C do měkka. Doba pečení závisí na velikosti kousků – od 25 do 40 minut. Mandle zalijte vroucí vodou a nechte alespoň hodinu namočené, aby změkly. Potom vodu slijte a mandle v mixéru rozemelte do hladka (pokud máte slabý mixér, nechte mandle namočené déle, nebo je nasekejte jiným způsobem na kousky). Namleté mandle smíchejte s ovesnými vločkami, skořicí a hřebíčkem a zalijte ca dvojnásobným množstvím tekutiny. Já používám 60 ml rostlinného mléka a 60 ml horké vody. Pokud ale chcete lívanečky sladší, přidejte pouze ohřáté mléko. Vše dobře promíchejte – ovesné vločky v teplé tekutině hezky zkašovatí. Vzniklou směs nechte odležet, nejlépe přes noc. Upečenou dýni rozmačkejte vidličkou, smíchejte s ovesnou kaší a z výsledného těsta vytvořte malé placičky. Rozehřejte nepřilnavou pánev a placičky nechte lehce opéct, minutu až dvě z obou stran. lívanečky_3

Placičky jsou výborné ještě teplé, podávané například s jogurtem, nebo pokapané datlovým či javorovým sirupem.

One comment

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s