Citron severu – tak se údajně přezdívá rakytníku. A to nejen kvůli jeho extrémně kyselým plodům, ale i díky vysokému obsahu vitaminu C. Kromě toho v něm najdete i vitamíny A, E a K a mnoho dalších zdravý prospěšných minerálů a stopových prvků. Toho si prý všimli lidé už ve středověku, když viděli, jak mají koně spásající tento keř hladkou srst a bujnou hřívu.
Jestli vám po rakytníku naroste taky bujné hříva, to nemůžu zaručit, prý má ale rakytník pozitivní vliv na trávení, játra, revma a horní cesty dýchací. Kam se hrabe citrón…
Samotný čerstvý rakytník bude asi chutnat málokomu, na druhou stranu šťáva s rakytníku, zkombinované s něčím sladkým…hmmm, to už je přímo libovka ❤
V tomhle salátu se nádherně potkává nejen kontrast kyselého rakytníku a slaďoučkých jablek ale i kontrast struktur a konzistencí křupavých oříšků a měkoučké pečené dýně. Jednoduché, výborné a k tomu superzdravé. Prostě nejlepší podzimní svačina.
Rakytníkovou šťávu můžete vyrobit z čerstvým plodů v odšťavňovači (samo sebou 😀 ), ale je dostupná i v obchodech od mnoha výrobců (např. tady).
Suroviny
150g pečené dýně hokaido
1 jablko
hrst vlašských nebo pekanových ořechů
3 lžíce rakytníkové šťávy
Postup
Jablko a dýni nakrájejte na kousky, přidejte oříšky a rakytníkovou šťávu a vše promíchejte.