Podzimní salát s rakytníkovou šťávou

Citron severu – tak se údajně přezdívá rakytníku. A to nejen kvůli jeho extrémně kyselým plodům, ale i  díky vysokému obsahu vitaminu C. Kromě toho v něm najdete i vitamíny A, E a K a mnoho dalších zdravý prospěšných minerálů a stopových prvků. Toho si prý všimli lidé už ve středověku, když viděli, jak mají koně spásající tento keř hladkou srst a bujnou hřívu.
Jestli vám po rakytníku naroste taky bujné hříva, to nemůžu zaručit, prý má ale rakytník pozitivní vliv na trávení, játra, revma a horní cesty dýchací.  Kam se hrabe citrón…
Samotný čerstvý rakytník bude asi chutnat málokomu, na druhou stranu šťáva s rakytníku, zkombinované s něčím sladkým…hmmm, to už je přímo libovka ❤

sALÁT_RAKYTNÍK1

V tomhle salátu se nádherně potkává nejen kontrast kyselého rakytníku a slaďoučkých jablek ale i  kontrast struktur a konzistencí křupavých oříšků a měkoučké pečené dýně. Jednoduché, výborné a k tomu superzdravé. Prostě nejlepší podzimní svačina.

Rakytníkovou šťávu můžete vyrobit z čerstvým plodů v odšťavňovači (samo sebou 😀 ), ale je dostupná i v obchodech od mnoha výrobců (např. tady).

Suroviny

150g pečené dýně hokaido
1 jablko
hrst vlašských nebo pekanových ořechů
3 lžíce rakytníkové šťávy

Postup

Jablko a dýni nakrájejte na kousky, přidejte oříšky a rakytníkovou šťávu a vše promíchejte.

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s