Ve světové kuchyni najdete spoustu zeleninových pokrmů z rýže. V Čechách jim všem říkáme rizoto, ať už jde o skutečné italské risotto, španělskou paellu a nebo o balkánský džuveč. Upřímně přiznávám, že jsem ještě před létem jsem sice tušila, že džuveč existuje, že to je jídlo, ale neměla jsem ponětí že základem jsou rajčata a právě zmiňovaná rýže. Pak stačilo ho úplnou náhodou ochutnat v Německé restauraci cestou z dovolené a z rázu jsem jeho největší fanynkou.
Pórkový džuveč je úžasný ve své jednoduchosti. Prostě ho šoupnete do trouby a dál se něj nemusíte starat. Po upečení navíc vypadá krásně a skvěle se hodí jako příloha při jídle „v rodinném stylu“, kdy si celý stůl nabírá z jedné mísy.
Suroviny
(2 porce)
140g rýže
400g rajčat (4 větší kusy)
150-200g pórku
200 g žampionů
1/2 polovina červené papriky
1,5 lžičky mleté papriky
šťáva z 1/3 citronu
mletá pálivá paprika (dle chuti, pokud máte rádi ostřejší jídla)
Postup
Pórek nakrájejte na špalíčky asi 1-1,5 cm vysoké, papriku a 3/4 z rajčat nakrájejte na větší kostičky (0,5-1cm), žampiony na o něco větší kusy. Troubu předehřejte na 220°C. Rozehřejte nepřilnavou pánev a půl minuty na ní osmahněte pórek, dále přidejte papriku, přimíchejte, po další zhruba minutě přihoďte na pánev žampiony a po zhruba stejné době (až žampiony lehce zezlataví) rajčata. Po chvilce rajčata pustí šťávu. Pak přimíchejte syrovou rýži, přidejte mletou sladkou papriku, polovinu citronové šťávy případně lehce dosolte a dle chuti přidejte pálivou papriku. Směs dejte do zapékací mísy, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem tak, aby bylo vše ponořené (ne příliš, rýže nesmí plavat, všechna tekutina se musí vsáknout), a navrch naskládejte zbytek rajčat nakrájených na plátky. Pečte asi 35-50 minut (podle typu použité rýže). Před servírováním ještě pokapejte hotový džuveč zbytkem citronové šťávy.