Jeden recept na jáhlové „koule“ už na blogu najdete – a to ve slané variantě. Tyhle sladké jsou inspirované kuličkami z Pekárny Dvorník, což je pro mě jedna z nejelpších vegan a gluten-free pekáren, kterou jsem v Praze objevila. Jestli chodíte na farmářské trhy třeba na Tylák nebo na Náplavku, určitě doporučuji vyzkoušet u nich prakticky cokoli. Pokud to máte do Prahy daleko, upečte si kokosové kuličky doma.
Suroviny
150 g jáhlů (v suchém stavu)
65 g kokosu
50 g rozinek
4 hřebíčky
2 lžičky skořice
čtvrt lžičky badyánu
Postup
Jáhly třikrát propláchněte vroucí vodu a potom vařte ve dvojnésobném množství vody s rozinkami a kořením a se zhruba 50 g kokosu do měkka až do rozvaření. Ze vzniklé husté kaše/těsta vyndejte hřebíček a nechte vychladnout. Potom zbytek (ca 15g) nastrouhaného kokosu, vytvarujte koule o průměru 5-10 cm, vyskládejte na plech na pečící papír a pečte v předehřáté troubě na 200°;C asi 10 minut – jen dokud se neutvoří lehká krustička na povrchu.