Cizrnové bobíky

Vánoce se nezadržitelně blíží a s další adventní nedělí je tady další sladký recept 😉 Tentokrát pro všechny, které už nebaví tradiční vánoční cukroví z mouky, vajec a oříšků. Bobík jsou inspirovány indickou kuchyní (ale nelekejte se, kari v nich není 😀 ), navíc neobsahují lepek a slazené jsou pouze hrozinkami. Pokud se nebojíte trochu zaexperimentovat a všechno na vašem svátečním stole nemusí nutně chutnat po hřebíčku vanilce a skořici, pusťte se do cizrnových bobíků.

cizrove_bobiky_1

Suroviny
(na 1 menší plech)

120g cizrny
5 lžic pohankové mouky
100 rozinek
0,5 dcl vody
1,5 vrchovaté lžíce tahini (sezamová pasta)
4 špetky kardamonu

Postup

Rozinky nechte dopředu namočené alespoň hodinu ve vodě aby změkly a daly se rozmixovat na jemno. Cizrnu dopředu nenamáčejte, ale rovnou ji uvařte na mírném plameni do křupava (ca 35-40 min). Po uvaření cizrnu slijte a ve stolním mixéru rozmixujte na co nejvíce na jemno.  Do cizrny přimíchejte kardamon a pohankovou mouku. Z rozinek také slijte vodu a rozmixujte je na jemnou kaši.a společně s tahini smíchejte s cizrnou. Do vzniklé směsi přilijte ca 0,5 dcl vlažné vody a vypracujte hutné těsto. Troubu předehřejte na 180°C. Z těsta tvořte malé kuličky, z těch  zplácnutím na jedné straně vytvarujete malé kopečky (bobíky), které vyskládáte na plech vyložený pečícím papírem. Bobíky pečte na 180°C ca 25-35 minut (dokud nejsou na povrchu křupavé a nejdou dobře odlepit od pečícího papíru).

cizrnova_bobiky_2

 

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s