Svátky jsou sice za námi a rok 2018 už nastartoval se vším všudy, já ale doufám, že vás vánoční nálada stále neopustila, protože tady mám nějaké resty z roku předchozího 😉
Je Vám asi jasné, proč jsem tenhle recept nesdílela už třeba před měsícem – sama jsem Vánoční granolu vyráběla jako dárek pro své blízké 🙂
Vánoční výzdoba se stejně tradičně sklízí až na tři krále a dobré zdravé mlsání se hodí bez ohledu na roční období. Navíc pokud mezi vaše Novoroční předsevzetí patří začít zdravě snídat, s touhle granolou určitě nešlápnete vedle.
Recept se dá všelijak obměňovat přidáním různého sušeného ovoce, koření, kakaa nebo oříšků. Protože jde o zimní variantu, použila jsem zahřívací skořici a kardamon a protizánětlivé antibakteriální brusinky. Med v receptu můžete nahradit agávovým nebo datlovým sirupem.
Suroviny
150g vloček (mix ovesné, žitné, jáhlové, pohankové…)
100g jablka
1 lžíce medu
hrst neslazených sušených brusinek
1 lžíce skořice
1/2 lžičky kardamonu
1/2 lžíce oleje
3 lžíce slunečnicových semínek
3 lžíce sezamových semínek
Postup
Jablko nakrájejte na kostičky. Čtyři polévkové lžíce ovesných vloček rozmixujte společně s jablkem olejem a medem na kaši. Všechny ostatní suroviny nasypte do mísy a dobře promíchejte. Potom do směsi vmíchejte rozmixovanou kaši z jablka oleje a medu, hnětejte tak aby se vám jednotlivé suché komponenty začali lepit k sobě. Troubu rozehřejte na 150°C a na pečící papír uplácejte placku ze vzniklé granolové směsi. Pečte 35-40 minut do lehkého zezlátnutí. Po vychladnutí skladujte granolu ve vzduchotěsné nádobě.