Celerová se zelím a ořechy

Zima se nám zase vrací, nachlazeními se to jenom hemží, za to kvalitní čerstvou zeleninu marno hledat. Prostě únor jak má být. Přežít mrazivé počasí ve zdraví se ale dá, chce to jenom se trochu zahřát a přidat k tomu nálož vitamínů. Mnohem lepší, než je hledat v tabletách, nebo v tropickém ovoci, které cestovalo přes půl zeměkoule, je sáhnout do zásob – tedy pro potraviny, které se dají skladovat. Pro mě je tuhle zimu největší láskou a vitamínovou bombou zároveň kysané zelí. A zelňačka je  (podobně jako třeba česnečka) klasický vyproštovák a všelék. Recept se sice jmenuje celerová – protože základ polévky tvoří bulvový celer, ovšem hlavní roli v chuti hraje zelí.
Pokud chcete polévku udělat ještě vydatnější, přidejte pár vařených brambor a kousky uzeného tofu.

celerovca4

Suroviny
(2 porce)

1/2 lžíce oleje
2 střední cibule
250-350g celeru
ca 400-500 ml vody/ zeleninového vývaru
150-200g kysaného bílého zelí
hrst vlašských ořechů
sůl, pepř na dochucení

Postup

Na dně hrnce na oleji osmahněte na drobno nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájený celer. Potom celer zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a pomalu vařte do změknutí. Potom vše rozmixujte ponorným mixérem. Z kysaného zelí zlijte lák a pokrájejte ho na menší kusy, tak aby se v polévce dobře jedlo, přimíchejte ho do celerového pyré a vše prohřejte, aby se chutě spojili. Na závěr posypte polévku vlašskými ořechy.

celerova_2celerova_uvodni

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s