Pohanková sekačka

Bezlepkoví milovníci zeleného zrní, držte si klobouky!!

pohanka 4

Tohle je pravá, nefalšovaná whole-food HIGH-CARB sekaná! Koho vyděsili předposlední čtyři cizí slova, toho doufám zaujalo alespoň slovo sekaná 😉 Ať je to co je to,  ať už se to rozhodnete zařadit do jakékoli moderní stravovací škatulky, pořád je to neskutečná dobrota…
A to nepíšu proto, že sem si to sama vymyslela, upekla a snědla, ale protože se nad tím olizoval i můj milý, který nesnáší pohanku…Takže řeči typu „hmm, to vypadá sice hezky, ale u nás doma by to nikdo nejed“, si nechte na jindy.

Naprosto zásadní pro tenhle recept je koupit správnou pohanku – to znamená mechanicky loupanou. Poznáte jí tak, že je (narozdíl od tepelně loupané hnědé) zelená (viz obrázek vlevo). Mechanicky loupaná má nejen lepší chut, ale i lépe tvoří těsto. Nákup bude asi nejtěžší část celého tohohle recptu, dál už je to tak snadné, že to zvládne úplně každý…

Výsledek obrázku pro pohanka termicky loupaná
tepelně loupaná pohanka
Výsledek obrázku pro mechanicky lupana pohanka
mechanicky loupaná pohanka

 

 

 

 

 


Suroviny

(jedna šiška pro 2 osoby)

120g pohanky
1 lžička majoránky
1 cibule
1 mrkev
1/4 lžičky mletého nového koření
3 lžíce lněného semínka

pohanka 7

Postup

Pohanku nasypte do mísy a zalijte horkou (ne vroucí) vodou.  Hladina vody by měla asi o půl centimetru převyšovat pohanku (pohanka postupně vodu nasákne). Namoženou pohanku přiklopte a nechte několik hodin odležet (2-4 h) aby změkla. Cibuli nakrájejte na kostičky a mrkev nastrouhejte na jemno. Rozmočenou pohanku pak dejte do mixéru s nakrájenou cibulí a roxmiujte (z rozmixovené pohanky vznikne velmi pojivá hmota- základ těsta). Do rozmixované hmoty přidejte nastrouhanou mrkev, koření a lněné semínko, vše dobře zamíchejte a vzniklé těsto nechte ca půl hodiny odležet v lednici.  Těsto by nemělo být příliš tuhé a pevné, konzistenci bych přirovnala spíš k hustému tvarohu. Troubu nechte rozehřát na 200°C.  Z odleženého těsta vytvaruje šišku a pečte na pečícím papíře/ podložce nebo ve vymazané formě na 200°C ca 35 minut.

pohanka 2

Povrch sekané bude pevný, ale ne tvrdý, vnitřek by měl zůstat vláčný, ale ne mokrý.  Můžete jí jíst samotnou (klidně s trochou kvalitní hořčice), nebo ideálně jako přílohu k nějakému zdroji bílkovin. Ale to už nechám na vás 😉

pohanková sekaná 1

 

g/porci
bílkoviny 11
sacharidy 53
tuky 6

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s