Sladké hlízy batátů už u nás dávno nejsou exotickou raritou, Za posledních pár let poměrně zdomácněli jak v českých obchodech tak na českých talířích. Dost možná je za to částečně vděčíme paleodietě, která je připouští jako skoro jediný zdroj škrobů (s tím z výživového hlediska nemůžu souhlasit, ale o tom třeba zase jindy..).
Grilované nebo pečené batáty už asi zkoušel kde kdo. Dokonce jeden z mých úplně prvních receptů je batátový! Oproti bramborám jsou netradiční v tom, že jsou sladké a zároveň se používají jako příloha ke slaným jídlům.
No jo, ale když jsou teda sladké, proč jim to „nepřiznat“? Proč dělat sladké batáty vždycky jen na slano? Co z nich udělat dezert? Nebo třeba sladkou snídani? Pokud ráno pospícháte do práce, asi se vám nebude chtít hodinu čekat, ne se vám batát upeče, ale jako teplý nedělní brunch můžou být perfektní! Recept můžete využít i jako sladkou tečku při grilování. Nebo si ho uložte do záložek na druou část roku, a upeče si batát pro zahřátí ke svařáku nebo k čaji za dlouhých zimních večerů…
Batát můžete udělat jak ve veganské tak vegetariánské variantě, stačí vyměnit tvrdý tvaroh za rozmačkané tofu.
Suroviny
1 batát (ca 200g)
30 g Tvarohu/ tofu natural
50-100 g bílého jogurtu (rostlinný)
1 lžička skořice
špetka muškátového oříšku
10 g mandlí
Postup
Do trouby předehřáté na 200°C dáme batát zabalený do alobalu a pečeme ho do měkka cca 40 minut až hodinu. Jestli je měkký můžeme vyzkoušet v průběhu pečení vidličkou. Upečený batát rozpůlíme, ze středu vydlabeme dužinu, ti smícháme s tvarohem (rozmačkaným tofu), skořicí a muškátovým oříškem a směs vrátíme zpět do batátů. Naplněné batáty ozdobíme jogurtem a oříšky. Pokud máte rádi věci hodně sladké (a jste dostatečně fyzicky aktivní!) můžete navrch batáty ještě lehce pokapat javorovým sirupem, nebo jiným sladidlem.
g/ porci | |
bílkoviny | 10,75 |
sacharidy | 45,6 |
tuky | 9,52 |
[…] Sladké batáty […]
To se mi líbíTo se mi líbí