Veganský mozeček

Tohle není „hejt“ na vegany (ty jeden veganskej mozečku!), ale recept na veganskou alternativu dětmi nenáviděného bezmasého jídla 😀 😀 Aneb květákový mozeček bez vajec!
Mezi ingrediencemi je i římský kmín – v tomhle receptu ho můžete vyjjímečně zaměnit za obyčejný kmín a nebýt „za Babicu“, ke květáku se totiž taky perfektně hodí. Mě ale normální kmín prostě nechutná :/ a tak ho prostě nepoužívám nikam…

veganský_mozeček_3

Suroviny
(1 velká porce)

200 g květáku
80 g cizrny
1 menší cibule
špetka (římského) kmínu – viz úvod k receptu
hrst pažitky
lžička až dvě olivového oleje

veganský_mozeček_4

veganský_mozeček_2

Postup

Cizrnu nechte alespoň jeden den dopředu  namočenou ve vodě. Cizrna změkne, zvětší svůj objem a ničemu nevadí když trochu naklíčí. Vodu pravidelně měňte. Potom vodu z cizrny slijte a cizrnu rozmixujte. Na rozpálené pánvi krátce krátce na sucho opražte cibuli nakrájenou na drobno. Květák rozeberte na malé růžičky, přidejte ho na pánev, přilijte trochu vody nebo zeleninového vývaru a  pár minut na středním plameni poduste. Potom na pánev nasypte rozmixovanou cizrnu, špetku římského kmínu, zhruba  decilitr vody a vše dobře zamíchejte a následně duste. Cizrna začne na pánvi vytvářet gelovitou strukturu a pojit celé jídlo pojit.  Celou směs za průběžného míchání duste asi 10-15 minut, případně průběžně přilívejte vodu, pokud cizrna všechnu nasákne. Na závěr vše dochuťte hrstí čerstvě nasekané pažitky a pokapejte dvěma lžičkami olivového oleje.

g/ porci
bílkoviny 20,9
sacharidy 56,5
tuky 10,2

 

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s