Tohle není „hejt“ na vegany (ty jeden veganskej mozečku!), ale recept na veganskou alternativu dětmi nenáviděného bezmasého jídla 😀 😀 Aneb květákový mozeček bez vajec!
Mezi ingrediencemi je i římský kmín – v tomhle receptu ho můžete vyjjímečně zaměnit za obyčejný kmín a nebýt „za Babicu“, ke květáku se totiž taky perfektně hodí. Mě ale normální kmín prostě nechutná a tak ho prostě nepoužívám nikam…
Suroviny
(1 velká porce)
200 g květáku
80 g cizrny
1 menší cibule
špetka (římského) kmínu – viz úvod k receptu
hrst pažitky
lžička až dvě olivového oleje
Postup
Cizrnu nechte alespoň jeden den dopředu namočenou ve vodě. Cizrna změkne, zvětší svůj objem a ničemu nevadí když trochu naklíčí. Vodu pravidelně měňte. Potom vodu z cizrny slijte a cizrnu rozmixujte. Na rozpálené pánvi krátce krátce na sucho opražte cibuli nakrájenou na drobno. Květák rozeberte na malé růžičky, přidejte ho na pánev, přilijte trochu vody nebo zeleninového vývaru a pár minut na středním plameni poduste. Potom na pánev nasypte rozmixovanou cizrnu, špetku římského kmínu, zhruba decilitr vody a vše dobře zamíchejte a následně duste. Cizrna začne na pánvi vytvářet gelovitou strukturu a pojit celé jídlo pojit. Celou směs za průběžného míchání duste asi 10-15 minut, případně průběžně přilívejte vodu, pokud cizrna všechnu nasákne. Na závěr vše dochuťte hrstí čerstvě nasekané pažitky a pokapejte dvěma lžičkami olivového oleje.
g/ porci | |
bílkoviny | 20,9 |
sacharidy | 56,5 |
tuky | 10,2 |