Banánovo-rybízový flapjack

Flapjacky (ovesné tyčinky) milujou snad všichni. I ti, co neví, že je to flapjack 😀 Milují je také  proto, že je v obchodech zařazují do sekce „zdravé výživy“. V blažené neznalosti si pak libují, jak si užívají sladkostí a vlastně při tom nemůžou přibrat, protože je to „Fitness“. Kamarádky mi vždycky dávají přečíst složení jejich tyčinek k svačině – jestli je to teda jako dobrý, nebo špatný, nebo jaký (ne, že by to mělo výrazný vliv na to, jestli to pak snědí, ale už i zájem se cení). Flapjacky a podobné tyčinky se dost liší výrobce od výrobce, někdy je to jen směs cukru a potravinářské chemie, některé obsahují vločky, jáhly, sušené ovoce a další vesměs kvalitní ingredience. Spoustu jednoduchého cukru obsahují ale téměř všechny. Mým padesátikilovým kamarádkám, které chodí třikrát týdně běhat a dvakrát týdně na kruháč to samozřejmě vadit nemusí, trocha cukru jim neublíží 😉 Těm, kteří bojují s nadváhou, diabetem, metabolickým syndromem, ale i těm, co sedí celý den jenom v kanceláři by to ale vadit mohlo…

flapjack 2
Udělat si svůj domácí flapjack zvládne i začátečník, který nikdy nic nepekl, stačí mu k tomu v podstatě jen ovesné vločky.  Celá tahle dobrota vás tedy bude stát pár korun a navíc ušetříte planetu od zbytečných obalů od sušenek. Jasně, ať uděláte flapjack jakkoli, vždycky to zdroj jak sacharidů tak jednoduchých cukrů, tomu se nevyhnete. Ale jeden banán je vždycky lepší, než nálož glukozo-fruktozového sirupu ;).

Suroviny
(na 4 tyčinky)

120g ovesných vloček
1 banán (ca 100g)
60g (cca) červeného rybízu
1/2 lžíce skořice

Postup

Ovesné vločky nejprve lehce pomelte/rozmixujte (pokud nepoužíváte vločky už namleté), potom smíchejte se skořicí a rybízem. Banán rozmačkejte vidličkou a přimíchejte ho sypké směsi. Nakonec vše dořeďte asi 50 ml vody a vše pořádně promíchejte. Pokud se vám zdá směs moc suchá a netvoří hutnou hmotu, která by držela pohromadě, přidejte ještě více vody. Vzniklé těsto nechte chvilko odležet, aby vločky nasákly vodu a chuť ovoce a skořice. Mezitím nechte troubu rozehřát na 180°C. Z vločkového těsta vytvarujte placky asi 1,5 cm vysokou a pečte na pečící podložce nebo papíře asi 20 minut (dokud povrch nezezlátne). Po vyndání z trouby a vychladnutí nakrájejte upečený flapjack na jednotlivé tyčinky. Nejlepší jsou trošku odleželé, poté co nasají trochu vlhkosti a změknou. A jak dlouho vydrží? No, to těžko odhadnout 😀 U nás v ledničce maximálně dva dny…Určitě se ale nemusíte bát vzít si je třeba jako svačinu na výlet nebo do práce, vydrží i při pokojové teplotě 😉

flapjack celý 2

flapjack 7 (1)

g/ porci
bílkoviny 4,6
sacharidy 30,2
tuky 2,2

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s