Listopad je tady – tma, zima, spousta dýní…Jestli vám začíná docházet energie a hledáte něco jednoduchého, ale výživného (a polívka u dýně už vás omrzela, protože jí děláte každoročně litry a navíc už je teď na meníčku i v každé restauraci, jídelně a hospodě), tak pro vás mám teplý luštěninový salát 😉
Mungo mají oproti jiným fazolím obrovskou výhodu v tom, že se nemusí dlouho vařit. Pokud je necháte přes noc namočené, jsou v čisté vodě uvařené za 30 minut. Jako u každého salátu i tady stačí smíchat všechno dohromady a můžete jíst. Takže to zvládnete i s počínající podzimní chmurou a únavou z nedostatku denního světla…
Suroviny
(1 porce)
80 g mungo fazolí
100 g dýně hokaido
30 g červené řepy
1-2 lžíce citronové šťávy
malá plochá lžička římského kmínu
2 lžičky olivového oleje
Postup
Fazole nechte minimálně přes noc namořené ve vodě. Potom vodu slijte a v čerstvé vodě s římským kmínem vařte do měkka. Mezitím upečte v troubě na 200°C ca 100 g dýně (ca 20 minut, do změknutí). Uvařené fazole slijte, nastrouhejte do nich na jemno červenou řepu, nakrájenou upečenou dýni a zakápněte olejem. Dochuťte citronovou šťávou a můžete večeřet 😉