Zeptala sem se doma: „co jsou kromě dýně takový typický podzimní jídla?“ Dostalo se mi odpovědi, že “ asi nějaká polívka“. No, tak bude k zítra k obědu polívka. No a jako hlavní jídlo to musí být polívka náležitě hustá, krémová a výživná. Vyhrála žampionová, trochu netradičně zahuštěná vločkami a tvarohem.
Suroviny
(2 porce)
250 g pórku
100 g žampionů
50 g celeru
4 lžičky oleje
80 g polotučného tvarohu
4 lžíce vloček
1/4 lžičky mletého nového koření
Postup
Porek nakrájejte na půlkolečka, drobné žampiony na půl, větší na kostky nebo širší plátky, celer na drobné kostičky. Na dně hrnce na rozpálené kapce oleje lehce orestujte zeleninu a žampiony. Potom zalijte Xml vody nebo zeleninového vývaru (raději vývaru, ale když ho nemáte, tak se nic neděje..) a přidejte nové koření . Přivedte k mírnému varu a povařte asi 20 minut. Poté většinu zeleniny a a žampionů z polévky vyndejte. Do horké polévky přisypte ovesné vločky, nechte lehce rozmočit. Potom opatrně vmíchejte tvaroh a vše rozmixujte do hladka. Potom už stačí do polévky vrátit nerozmixovanou zeleninu s žampiony a můžete podávat.