Mikuláše mám jednoznačně spojený s perníkem – ale to už se opakuji, to už jsem psala v receptu na Mikulášské muffiny. Možná víte, že perník se anglicky řekne gingerbred . čili zázvorový chleba (stejně jako třeba bananabred je banánový chlebíček).Z toho je jasné,že ve správném perníku má být zázvor. V klasickém perníkovém koření používaném u nás ale zázvor nebývá. Což je dost škoda, protože dodává těstu šmrnc. A tak ode mě máte k Mikuláši jáhlový perníkový chlebíček se skutečným zázvorem 😉
Suroviny
180 g syrových jáhlů
300 g jablko
3 lžíce oleje
1 vrchovatá lžička perníkového koření
5-10 g zázvoru
(případně med, nebo cukr na doslazení)
Postup
Jáhly uvařte do měkka, Ještě do horkých jáhlů vmíchejte nastrouhané jablko, na velmi jemno nastrouhaný zázvor, koření a olej. Dobře promíchejte a ze vzniklého těsta vytvarujte chlebíček. Pečtě na 200°C asi 20 minut dokud povrch nezezlátne. Po vychladnutí dejte dětem do nadílky 😉