Jáhlových dezertů už mám na blogu spoustu (kuličky, jáhelník, cukroví). To proto, že upéct něco z jáhlů je skoro jednodušší, než z mouky, navíc k tmu ani nepotřebujete vajíčko a navíc je pak pečivo vhodné i pro bezlepkáře. Pokud si odpustíte tvarohovou polevu, tak i pro vegany. Mák a švestky jsou osvědčená kombinace, takže perfektně ladí i v tomhle „dezertu“. Dezert v uvozovkách proto, že od tohohle makovce nemůžete čekat žádnou slaďárnu. Pokud jste zvyklý sladit hodně a můžete si to (vzhledem k Vaší váze a fyzické aktivitě) dovolit, přidejte si do těsta trošičku cukru nebo medu 😉
Makovec
150g jáhlů
40g mák
150g jablko 150
(med)
Tvarohová poleva
tvaroh a švestky v poměru 1: 1 g
Postup
Jáhly uvařte úplně do měkka, až z nich vznikne hustá kaše. Vmícháme do nich nastrouhané jablko a mák. Vzniklé těsto dejte do formy a pečte na 180°C asi 40 minut. Švestky (klidně mražené) nakrájejte na drobno a smíchejte s tvarohem. Po upečení podávejte makovec s ochuceným tvarohem.