Série „nereceptů“ pokračuje fazolovým burritem. Pokud ode mě máte jídelníček, dost možná už jste burrito vařili. Krása burrita je v tom, že je jednoduchý, zábavný, barevný trochu netradiční a zároveň si ho jednoduše můžete doladit dle svých představ. Ale zase pozor, ať nepřidáváte přes míru a z vyváženého jídla neuděláte nezdravý nesmysl. Jediná nevýhoda je, že neumím udělat domácí tortilu a vybrat v obchodě takovou, které by nemyla chemický koktejl a obsahovala nějakou vlákninu, je někdy pěkná dřina. Takže kdo máte dobrý recept, podělte se prosím v komentářích!
Základní ingredience
(2 porce)
2x celozrnná tortila
120 g červených fazolí
1 červená paprika
1 zelená paprika
1/2 cibule
1-2 rajčata
1/2-1 lžička oregana
2 lžičky olivového oleje
česnek
pepř
můžete přidat:
smetanu, avokádo, koriandr, chilli papričky, kukuřici, vejce, uzené tofu, rýže a další
Postup
Přes noc namočené fazole uvařte do měkka. Vodu s fazolí slijte a do ještě horkých fazolí přidejte půl lžičky oregana, lžičku oleje, prolisovaný stroužek česneku, případně trochu vody a rozmixujte na fazolovou pastu. Fazole můžete dochutit pepřem nebo chilli. papriky nakrájejte na nudličky, cibuli a rajčata na jemno. Na rozpálené pánvi ppražte cibulku, přidejte papriku – a teď přichází část, která je čistě na Vás. Pokud máte rádi zeleninu v burritu křupavou, můžete jí na pánvi jenom rychle ogrilovat, pokud měkkou, poduste jí. Na závěr přidejte na pánev na jemno nakrájená rajčata a nechte směs trochu zredukovat – vytvoří se vám z nich „omáčka“. Pak už to všechno stačí zabalit do tortilly, kterou můžete ohřát v troubě nebo na pánvi. Podle hladu, chuti, případně Vašich nutričních potřeb si do tortily můžete přidat třeba rýži – ochucenou citronovou šťávou a koriandrem.