Zapékaný patizon

Letos jsem zjistila, že spousta lidí nemá tušení, co je to patizon. A když už někdy o patizonu slyšeli, tak nemají absolutně představu, co by se z něj asi tak dalo uvařit. Přitom je to tak výborná zelenina! A navíc se dá dlouhodobě skladovat, vydrží i několik týdnů (podobně jako velké cukety nebo dýně). Nejjednodušší a nejlepší úprava je pečení – patizon pak získá skvělou nasládlou chuť. Tenhle recept je naprosto „základní“ a dá se jakkoli obměňovat dle obsahu vaší ledničky a spíže. Počet porcí i potřeba všech ostatních surovin se bude dost odvíjet podle velikosti vašeho patizonu 🙂

1566029130951

Suroviny
(2-4 porce)
1 větší ks patizon
brambory (ca 300g)
250 g  tvarohu
1/2 cibule
1 stroužek česneku
2 vejce
tymián

Postup
Patizon a brambory i cibuli nakrájejte na plátky ca 3 mm (cibuli  trochu tenčí). 4esnek prolisujte zamíchejte s lehce osoleným tvarohem dochuceným půl lžičkou sušeného tymiánu. Z patizonu vydlabejte semínka. do zapékací misky, nebo na plech vyložený pečícím papírem vyložte nejprve vrstvu plátků patizonu, pak vrstvu plátků brambor. Poté namažte částí tvarohu na který vyskládáte několik plátků cibule. Postup opakujte a vytvořte několik pater zakončených vrstvou patizonu. Troubu rozehřejte na 180°C. Vše nakonec zalijte rozkvedlanými vejci a dejte zapéct na 40 -45 min (do změknutí patizonu). První půl hodinu pečte zakryté, na posledních 10 min patizon odklopte a dopečte „dozlatova“.1566028898259

Zanechat odpověď

Vyplňte detaily níže nebo klikněte na ikonu pro přihlášení:

Logo WordPress.com

Komentujete pomocí vašeho WordPress.com účtu. Odhlásit /  Změnit )

Google photo

Komentujete pomocí vašeho Google účtu. Odhlásit /  Změnit )

Twitter picture

Komentujete pomocí vašeho Twitter účtu. Odhlásit /  Změnit )

Facebook photo

Komentujete pomocí vašeho Facebook účtu. Odhlásit /  Změnit )

Připojování k %s