To se nám takhle jedou urodilo spoustu rajčat a spousta řepy. A tak jsem to zkusila spojit. Přiznám se, že k tomuhle receptu mě dovedl google – prostě jsem hledala recepty s červenou řepou a spousta z nich obsahovala právě kombinaci červené řepy a rajských jablek. A já sem absolutně nevěřila tomu, že to může být dobrá kombinace. Dokonce sem tomu nevěřila tak moc, že sem to musela zkusit. Z toho, že o tom píšu na blog, je asi jasné, že můj první odhad byl chybný – ona je to fakt moc dobrá kombinace 😀 aby byla polévka výživnější, zahustila jsem jí čočkou, která ale vy výsledné chuti polévky nehraje moc velkou roli.
Suroviny
(2-3 porce)
1 menší cibule
1/2 lžičky oleje
300 g červené řepy
600 g rajčat
100 g velkozrnné čočky
bobkový list
mletý pepř
Zakysaná smetana
Cibuli nakrájejte na jemno. Očištěnou červenou řepu i rajská jablka nakrájejte na malé kostičky. Čočku propláchněte a samotnou vařte na mírném plameni do měkka (do polévky přidáme až na závěr). Na dně hrnce na kapce oleje orestujte nejprve cibuli, pak přidejte řepu a až se rozvine vůně dejte to hrnce nakrájená rajčata, bobkový list a směs opepřete. Vše dobře zamíchejte, ztlumte plamen, zeleninu zalijte asi 200 ml vývaru nebo vody a přiveďte k varu. Nechte mírně vařit, dokud nebude řepa měkká. Potom z polévky vyndejte bobkový list, přidejte uvařenou čočku, a vše společně rozmixujte do hladka. Na závěr může dle chuti lehce dosolit. Pro vyvážení sladké chuti a pro zjemnění servírujte polévku s trochou zakysané smetany.